Wegański blog nie tylko dla wegan

DIETA ROŚLINNA KONTRA CHOROBA ZWYRODNIENIOWA STAWÓW

DIETA ROŚLINNA KONTRA CHOROBA ZWYRODNIENIOWA STAWÓW

Nowe badania wykazują, że to spożycie błonnika – a nie produktów odzwierzęcych – jest kluczowe dla zdrowia stawów.

Badania przeprowadzone przez naukowców Tufts University, opublikowane w maju na łamach czasopisma naukowego British Medical Journal dowodzą, że zwiększone spożycie błonnika wśród dorosłych Amerykanów znacznie zredukowało zasięg zwyrodnienia kolan i zmniejszyło nasilenie bólu towarzyszącego osobom już cierpiącym z powodu tej choroby. Eksperci porównali wyniki testu na ok. 4796 uczestnikach ze stowarzyszenia Osteoarthritis Initiative (OA) oraz 1268 z Framingham Offspring Osteoarthritis Study (FOOS) by dokładnie określić, w jaki sposób błonnik wpływa na stopień zachorowalności i natężenie symptomów towarzyszących zwyrodnieniu kolan. Stwierdzili, że zarówno wśród członków OA jak i FOOS ryzyko zachorowania wśród pacjentów spożywających najwięcej błonnika spadło o odpowiednio 30 i 61 procent.

„To pierwsze badania dowodzące, że spożywanie większej ilości błonnika wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na bolesne zwyrodnienie kolan”

– powiedział doktor Zhaoli Dai, lider zespołu naukowców rozważających tę zależność – ’

’Zmiana diety na taką, w której znajduje się więcej błonnika wydaje się być najbardziej ekonomicznym, sposobem profilaktyki chorób stawów kolanowych.”

W przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego, które nie zawierają błonnika, wszystkie pokarmy roślinne – jak owoce, warzywa i ziarna – posiadają ten kluczowy składnik odżywczy, w zmiennych proporcjach. Wszelkie badania wykazują, że osoby stosujące dietę roślinną zdecydowanie obniżają swoje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, niektóre rodzaje raka oraz choroby serca.

Tekst: Maja Drojewska / Źródło: VegNews.com

*

Przeczytaj również: Krew wegan bardziej odporna na nowotwory?