Wegański blog nie tylko dla wegan

NAJLEPSZY WEGAŃSKI OBIAD NA DZIEŃ TATY

NAJLEPSZY WEGAŃSKI OBIAD NA DZIEŃ TATY

23 czerwca obchodzimy w Polsce Dzień Ojca. Z tej okazji warto pokazać naszym tatom, że wegańskie dania mogą być niedrogie i pyszne. Przygotujmy tatusiom znakomity trzydaniowy obiad!

WEGAŃSKA ZUPA KREM - PRZEPIS

ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW – PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • łyżka oleju/oliwy (do smażenia)
  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 350 g ziemniaków
  • 3,5 szklanki wody
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • warzywa suszone/warzywny bulion (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z porów zdejmij zewnętrzne liście. Zostaw białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłucz i pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki i cebulę umyj, obierz oraz pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku podgrzej olej, a do niego dodaj pokrojone warzywa. Podgrzewaj na średnim ogniu około 5-10 minut mieszając.
  3. Gdy warzywa trochę zmiękną, dodaj wodę z przyprawami/bulionem i zwiększ ogień. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj około 15-20 minut (aż warzywa będą zupełnie miękkie).
  4. Jeśli masz płatki drożdżowe, dodaj je do zupy i zblenduj całość na gładki krem.
  5. Żeby nadać zupie świątecznego charakteru, podawaj ją z grzankami, keksem roślinnej śmietany lub ze świeżymi ziołami.

wegańskie kotlety mielone z fasoli - przepisKOTLETY FASOLOWE – PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju/oliwy + do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka, kumin mielony
  • mała garść świeżych ziół (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę i cebulę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej na patelni olej, dodaj marchewkę, cebulę i przyprawy. Podsmażaj około 10 minut (aż zmięknie marchewka).
  3. Fasolę odsącz i dokładnie opłucz. Dodaj na patelnię i podsmażaj kilka minut.
  4. Zioła umyj i posiekaj.
  5. Warzywa z patelni przenieś do miski i ugnieć widelcem. Dodaj mąkę, zioła i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha – dodaj odrobinę wody lub oleju. Jeśli masa będzie zbyt klejąca – dodaj odrobinę mąki.
  6. Uformuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotleciki odsącz z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podawaj. Doskonale pasują do tłuczonych ziemniaków i surówki z buraków.

wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami - przepis

WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 60g oleju
  • 250ml mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 0,5 kg truskawek

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3 łyżki margaryny roślinnej/oleju kokosowego
  • 6 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Podgrzej około 50ml mleka do temperatury odrobinę wyższej niż pokojowa. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru. Posyp po wierzchu odrobiną mąki i odłóż do wyrośnięcia na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Przesiej mąkę, cukier oraz sól do jednej miski i wymieszaj. W innym pojemniku wymieszaj olej z resztą mleka. Połącz ze sobą mieszankę drożdżową, mokre i suche składniki. Wyrabiaj około 10 minut. Przykryj wilgotną ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Umyj truskawki i wyjmij z nich szypułki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj około 10 minut aż zrobi się miękkie i plastyczne. Trochę je rozwałkuj, by łatwiej było je przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj na cieście truskawki lekko dociskając i odłóż na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. Przygotuj kruszonkę – wymieszaj margarynę/olej z mąką, cukrem i wodą, a potem włóż do zamrażarki na około 10 minut.
  6. Posyp ciasto kruszonką i włóż do piekarnika. Piecz około godziny. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Tekst i przepisy: Łucja Wierzchowska