10 pomysłów na pyszny babski wieczór

Udało się! W końcu macie wieczór dla siebie i to będzie absolutnie babski czas na zupełnym luzie: wino, film i pogaduchy aż do późnej nocy – krótka definicja przyjaźni, siostrzanej miłości, jaka możliwa jest tylko między kobietami. No dobra, nie tylko – panowie też lubią wspólne wieczory. I nie jest prawdą, że dobry wieczór musi odbyć się tylko przy jedzeniu zakupionym na mieście! Oto 10 TOP pomysłów na przekąski podczas wspólnego wieczoru – przygotowałyśmy ją razem – ja i najbliższa przyjaciółka. I stało się to podczas jednego z takich wieczorów.

Po pierwsze – bruschetta!

Tak! Najprostsze i najczęściej przez nas wybierana propozycja. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dobrą oliwę. Salsę układamy na dowolnym pieczywie i siup do piekarnika. P.S. Idealne bruschetta to taka, którą natychmiast po wyjęciu z pieca skropicie ponownie oliwą. Oj, a ten zapach!

Hummus z warzywkami

Hummus to jedna z podstawowych potraw. Pasuje do wszystkiego i bywa ratunkiem w pracy, w podróży, przy książce… podobnie pasuje na każde przyjacielskie spotkanie. Eksperymentujcie ze smakami dodatków (suszone pomidory, pieczony burak, pieczona dynia, avocado) oraz przypraw (kumin, kolendra, papryka, papryka wędzona, curry, kurkuma, zatar). Do hummusu obowiązkowo warzywka w słupki i nie dość, że smacznie to jeszcze nisko kalorycznie.

Zapiekanki!

Kolejny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Oczywiście do zapiekanek można użyć wszystkiego, ale klasyka to ser i pieczarki. Na górę warto ułożyć świeże zioła, warzywa takie jak ogórek czy czerwona cebula – ojej, ale to smakuje!

Jakaś prosta sałatka

Naprawdę można odkryć niesamowite smaki łącząc mieszanki sałat z jakimś soczystym warzywem (pomidor, ogórek, papryka) i owocem (brzoskwinia, maliny, winogrona, truskawki). Dopełnieniem będą chrupiące pestki słonecznika, dyni czy sezamu. Dodajcie dobry smakowy olej i gotowe!

Pieczone warzywa – propozycja numer pięć

Panuje fałszywe przekonanie, że pieczone warzywa je się tylko jesienią i tylko w ramach kalorycznych comfort foodsów. My jesteśmy dowodem na to, że można je pożerać w każdym czasie – nawet latem. Dlatego ziemniaki, dynia, cukinia, bakłażan, kapusta czerwona, seler, buraki, brukselka, papryka, bataty – może być bez oliwy, może być w folii, może być z ziołami, sosami lub bez – smakuje przecież obłędnie!

A może budyń?

Poproszę. Najlepiej z kaszy jaglanej porządnie rozgotowanej na mleku migdałowym lub kokosowym. Miksujemy z dodatkiem wanilii, pomarańczą, kakao lub daktylami. Wrzucamy żurawinę, rodzynki lub orzechy i proszę – miska szczęścia gotowa do odbioru.

Dajcie mi tu włoskie smaki – foccacia

Foccacia to nic innego, jak włoski chlebek z ziołami, czyli spód pizzy niemalże bez dodatków. Nasze ulubione wersje to taka z mini pieczarkami lub pomidorkami cherry i rozmarynem. A do tego koniecznie dobra oliwa.

Słodkie, słodkie, słodkie – jabłka i gruszki

W owocach wykrawamy gniazdo nasienne wcześniej odkrawając „czapeczkę”. W dołek wkładamy kosteczkę czekolady lub wsypujemy odrobinę cukru i sporą szczyptę cynamonu. Zapiekamy i jemy na ciepło. W wersji szalonej może być z lodami.

Owoce pod kruszonką – crumble

Największą przewagą tej propozycji jest to, że możesz wykorzystać tu wszystkie owoce, jakie masz w domu – czasem też te pomarszczone i mało jędrne. Do kruszonki dodaj cynamon, wanilię lub przyprawę piernikową, a po upieczeniu nie będziesz tylko smakować pyszności, ale i w powietrzu zagości wspaniały cudowny zapach i aromat potrawy.

 Mini-kanapeczki ze wszystkim

To najbardziej pracochłonna propozycja, ale efekt jest tego wart. Przygotuj bagietkę krojąc ją na cienkie kromeczki – mieszaj i łącz: smaki, faktury i nie bój się eksperymentować. Im więcej kolorów i smaków, tym lepiej. Kto powiedział, że na słodkim twarożku z tofu nie może się pojawić kawałek ostrej papryki albo że do listka sałaty i plasterka ogórka nie pasuje soczyste winogrono?

Smacznego!


Najnowszy numer V mag wypełniony miłością i inspirującymi kobietami!

v mag miłość

Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *