Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Stoły tradycyjnie uginają się pod ciężarem jajek, wędlin, kiełbas i deserów pełnych mleka i masła. Nie musi tak jednak być! Jeśli to twoja pierwsza wegańska Wielkanoc, chcesz zaimponować swoim gościom lub potrzebujesz inspiracji po latach przygotowywania tych samych dań, mamy dla ciebie subiektywny przegląd naszych ulubionych przepisów. Wegańska Wielkanoc jest jak najbardziej możliwa.
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
Nawet największe śpiochy nie będą mogły oprzeć się zapachowi tych fantastycznych bułeczek i zbiegną się z radością na wielkanocne śniadanie. Dynia jest warzywem dostępnym cały rok, nadaje bułeczkom piękny kolor i sprawia, że nie wysychają zbyt szybko.
Pasta kanapkowa z buraków
Kiedy rodzina nakłada sobie na chleb szynkę i ser, ty zaskocz ich zdrowym i pysznym zamiennikiem, czyli pastą z pieczonych buraków. Dodatek chrzanu nadaje paście wielkanocnego smaku.
Pasta bezjajeczna
Czarna sól sprawia, że pasta ma jajeczny aromat, a kurkuma nadaje jej piękny żółty kolor. Ta pasta to obowiązkowy element wegańskiego wielkanocnego śniadania, zwłaszcza z dodatkiem świeżego szczypioru i posypana świeżo zmielonym pieprzem.
Sojonez
http://www.blendman.pl/przepis/sojonez-weganski-majonez/
Klasyczny przepis na wegański majonez. Niezbędny przy robieniu sałatki jarzynowej, świetnie smakuje także z wegańskimi “jajkami” faszerowanymi. Banalnie prosty i szybki w wykonaniu.
Babeczki z tofucznicą
Tradycyjnie wielkanocny posiłek kojarzy się z jajkami. Dlatego na naszym wegańskim stole nie może zabraknąć pachnącej jajkiem tofucznicy – tu w formie babeczki, którą można szybko chwycić i spałaszować w kilku kęsach.
Wegańskie “jajka” faszerowane
http://zielonelove.blogspot.com/2015/04/weganska-wielkanoc-po-raz-trzeci.html
To potrawa prosta w przygotowaniu, tania i bardzo sycąca. Połówki ziemniaków nadziewane ciecierzycą i kaszą jaglaną, posypane zielonym szczypiorkiem, pięknie prezentują się na wielkanocnym stole czy w koszyczku.
Żurek
https://wegannerd.blogspot.com/2014/04/swiateczny-zurek-z-grzybami.html
Wielkanocny obiad nie może odbyć się bez aromatycznej zupy. W każdej rodzinie króluje inna zupa: najczęściej jest to żurek, barszcz biały lub barszcz chrzanowy. My polecamy żurek od Wegan Nerd, z nietypowym dodatkiem suszonych grzybów.
Pasztet dyniowo-selerowy
Na świąteczny obiad polecamy sycący pasztet z dyni, selera, kaszy jaglanej i soczewicy. Przed podaniem możesz go polać sosem pieczeniowym dla zwiększenia reakcji “WOW”.
Warzywne galaretki
https://wegannerd.blogspot.com/2013/12/warzywne-galaretki.html
Czy to imieniny cioci, czy wielkanoc, na polskim stole galaretka z warzywami musi być. Nie rezygnuj ze swoich ulubionych smaków i tradycji: zamień żelatynę na agar-agar i już!
Mazurek kajmakowy
https://hello-morning.org/2017/04/12/weganski-mazurek-kajmakowy/
Nie wyobrażam sobie wielkanocy bez mazurka kajmakowego. Od dziecka byłam odpowiedzialna za mieszanie kajmaku, co trwało kilka godzin, a kończyło się poparzonym od wyjadania językiem. U mnie w domu przed polaniem kajmakiem, na ciasto kładzie się plastry pomarańczy, co również i tobie polecam.
Babka cytrynowa
http://www.mniumniu.com/2015/03/weganska-babka-cytrynowa.html
Wielka polukrowana baba, w której słodki smak rozkosznie przegryza się z kwasem cytryny, to smak dzieciństwa. Na szczęście prosto i niedrogo można przygotować także wegańską babkę cytrynową.
Klasyczny tofurnik
http://zostalamweganka.blogspot.com/2014/08/klasyczny-tofurnik-z-brzoskwiniami.html
Kolejny niezastąpiony deser na każdą okazję to klasyczny sernik z kawałkami brzoskwiń i kruszonką. W wersji wegańskiej ser zamieniamy na tofu skwaszone cytryną.