fbpx

Aksamitny krem jaglany ze śliwkami w cynamonie

Przyszła jesień. Pora zwolnić tempo i odpocząć po intensywnym lecie. Otulić się kocem, rozgrzać herbatą i pozwolić sobie na spokój. A kiedy mamy ochotę na coś naprawdę przyjemnego i jednocześnie otulającego dobrze przygotować deser, który będzie dla nas dobry. Dobry, bo jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu, ani wysiłku. Bo wystarczą proste produkty, które zawsze możemy mieć pod ręką. I wreszcie – jest zdrowy. Zamiast obciążać nas niepotrzebnym cukrem i białą mąką, rozgrzeje nas cynamonem, a kasza jaglana wzmocni odporność i nasyci na dłużej. Właściwie gdyby jeść aksamitny krem jaglany ze śliwkami w cynamonie na śniadanie, spokojnie można by go nazwać jaglanką. Najlepszą na świecie jaglanką. Wolno gotowana w kremie kokosowym kasza po dokładnym zblendowaniu zamienia się w genialny krem. Na ciepło smakuje jak budyń z czasów dzieciństwa podawany z dużą ilością soku, a na zimno jak doskonały sernik. Tylko jak tu wytrzymać te kilka godzin i nie zjeść drugiej porcji?

Składniki:

na 2 porcje

  • 70 g kaszy jaglanej (⅔ filiżanki)
  • 400 ml kremu kokosowego (1 puszka)*
  • 1 cytryna
  • 6 dojrzałych śliwek
  • syrop z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

* Krem kokosowy to takie mleko kokosowe, które ma 95% ekstraktu z kokosa. Jeżeli nie masz takiego pod ręką, możesz go zastąpić mlekiem kokosowym o minimalnej zawartości ekstraktu z kokosa 65%.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną podpraż w garnku, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Uważaj, żeby jej nie przypalić. Wyłącz ogień i zalej kaszę 70 ml wrzątku (⅔ filiżanki). Natychmiast zakryj garnek przykrywką, żeby gorąca woda nie opryskała całej kuchni.
  2. Dodaj krem kokosowy i sól. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie idealnie miękka. Potrwa to około 20 minut.
  3. Kiedy kasza będzie już gotowa, dodaj sok wyciśnięty z całej cytryny oraz 3 łyżki syropu z agawy. Bardzo dokładnie zblenduj. Masa ma być jedwabiście gładka.
  4. W czasie kiedy kasza się gotuje przygotuj sos śliwkowy. Śliwki przekrój na pół i pozbaw pestek. Przełóż na patelnię. Dodaj cynamon, 3 łyżki syropu z agawy i 1½ filiżanki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż śliwki zmiękną, a soki utworzą gęsty sos. W razie konieczności dodaj więcej płynu. Spróbuj i jeżeli trzeba dodaj jeszcze syropu z agawy.
  5. Do miseczek nałóż porcje kremu jaglanego i polej sosem śliwkowym. Aksamitny krem jaglany ze śliwkami i cynamonem zajadaj od razu, na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!