Babeczki z matchą i malinami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru, np. kokosowego
  • 2 łyżki matchy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka jogurtu roślinnego
  • kilka łyżek masła migdałowego
  • świeże maliny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. W misce wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, zieloną herbatę, proszek do pieczenia i sól. 
  3. Dolej mleko roślinne, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na gładką masę. 
  4. Masę przełóż do 12 foremek na muffinki (najlepiej sprawdzą się silikonowe). Piecz około 20-25 minut. 
  5. W miseczce wymieszaj jogurt z masłem migdałowym. 
  6. Babeczki przekrój w poprzek na pół. Posmaruj jogurtem, połóż 1-2 maliny. Złóż babeczkę i posmaruj jeszcze odrobinę na górze. Połóż malinę. 

Autorka: Justyna Ledwoch @pommes_pommes_

Tekst pochodzi z najnowszego numeru V maga #energia

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *