• wiosenna odnowa Jak się zorganizować na wiosnę – projekt odnowa

    Nie od dzisiaj wiadomo, że wiosna sprzyja zmianom oraz świeżej motywacji do działań. Wykorzystajmy ten moment. TEN moment. Nadchodzę do Was z wiosenną propozycją na mały, osobisty reset do oczyszczenia głowy i ciała. Nie radykalny detoks, żaden nic niewnoszący stres związany z kompletną odmianą życia, ani już na pewno nie rygorystyczne narzucanie sobie miliona nawyków […]

    Continue Reading
  • weganka na diecie Weganka na diecie, czyli jak pozbyć się trądziku cz. 3

    Część 3 – Dieta antytrądzikowa w praktyce A więc jednak. Po 6 latach od momentu, w którym wyszłam z zaburzeń odżywiania i obiecałam sobie, że już nigdy nie będę na żadnej diecie… zaczynam nową dietę!

    Continue Reading
  • Babeczki z tofucznicą Babeczki z tofucznicą nie tylko na Wielkanoc

    Co znika ze stołu w pierwszej kolejności? Oczywiście te rzeczy, które są najsmaczniejsze i pewnie najlepiej wyglądają. Zawsze uważam, że jeśli w czasie rodzinnych uroczystości nie ma co jeść, to dlatego, że to co przygotowaliście już zostało zjedzone, czyli było… najpyszniejsze! Zachęcam by w czasie świątecznych spotkań z rodziną zamiast narzekać na brak bezjajecznych i bezmlecznych […]

    Continue Reading
  • wegańska pasta burakowa wielkanocna Pasta kanapkowa z buraków (wersja wielkanocna)

    Pasty kanapkowe to jeden z podstawowych składników żywieniowych każdego “wegeczłowieka”. Najwspanialsze w nich jest to, że za każdym razem wychodzą… inaczej. Są inne – nawet jeśli ciut, to coś je różni. Pasty z pieczonych buraków to klasyka. Wolisz standardowe dodatki takie, jak zioła czy awokado, czy dasz się skusić na… banana! 

    Continue Reading
  • wegańskie wypieki święta wielkanocne Wielkanocny stoliczku nakryj się… po wegańsku – cz. 2 Na słodko

    W drugiej części naszych propozycji na wielkanocne przepisy, tym razem coś na osłodzenie wspólnych, rodzinnych chwil – mnóstwo pysznych, zdrowych i, co najważniejsze, wegańskich przepisów. Wegańskie wypieki to nic trudnego!

    Continue Reading
  • wegańskie święta wielkanocne Wielkanocny stoliczku nakryj się… po wegańsku – cz. 1 Dania wytrawne

    Już pod koniec kwietnia czekają nas jedne z najbardziej radosnych i kolorowych świąt – Święta Wielkanocne. Co prawda dla wegan nie są one szczególnie przyjazne pod kątem jedzenia (ach, te dziesiątki jaj w kilku kombinacjach, suto potraktowanych majonezem i sosami tatarskimi!), ale: dla chcącego nic trudnego! Jeśli zatem nie do końca przekonaliście wszystkich domowników naszymi […]

    Continue Reading
  • 6 sposobów na wiosenne przebudzenie

    Wiosna już za pasem, dni coraz dłuższe – najwyższy czas zatem obudzić się z długiego, jesienno-zimowego snu i zacząć powoli pobudzać swój organizm do działania. Wiem, wiem – łatwo mówić, skoro ciało, przyzwyczajone do zimowego wyciszenia, mocno się broni przed wszelką aktywnością, a dodatkowo nasza motywacja do ruszenia się z kanapy zatrzymała się gdzieś na […]

    Continue Reading
  • Kawowa owsianka z pomarańczą i tymiankiem Kawowa owsianka z pomarańczą i tymiankiem

    Składniki: 2 duże pomarańcze 1 łyżeczka tymianku 1 szklanka płatków owsianych 200 ml kawy 200-240 ml mleka roślinnego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki karobu 1 łyżeczka słodu, np. syropu klonowego Sposób przygotowania: Pomarańcze obierz ze skórki i wytnij włókniste elementy, jak najdokładniej. Pokrój w drobną kostkę. Pokrojone pomarańcze wymieszaj z tymiankiem w niedużym rondlu. […]

    Continue Reading
  • wiosna dla włosów Wiosna dla włosów

    Zimą włosy mają naprawdę pod górkę. Przegrzane i przemrożone na zmianę, ocierane o czapki i szaliki, elektryzujące się, nierzadko wypadające we wzmożonym stopniu. Nie bez powodu tak się dzieje, w końcu włosy pełnią w organizmie funkcję ochronną i termoregulacyjną, a więc biorą na siebie ciężar odpowiedzialności za nasze zdrowie w trakcie tych trudniejszych miesięcy. Zima […]

    Continue Reading
  • Ale że tak… bez jaj?

    Po latach prowadzenia bloga, a później roślinnej cukierni, przyszedł czas na książkę. I to nie byle jaką, bo Bez jaj. Roślinna cukiernia to absolutny must-have wszystkich domowych cukierników oraz encyklopedia roślinnych wypieków. Znajdziesz w niej przepis na wszystko: od najprostszych ciastek i muffinów po trudniejsze desery takie jak zweganizowana Pavlova lub makaroniki. Agata pokazuje, że […]

    Continue Reading