• wegańska Estonia Roślinnie po estońsku

    Rzecz dzieje się w na peryferiach internetu. W poszukiwaniu piw specjalnych z małych browarów o tradycyjnych metodach warzenia, przejechaliśmy ciekawsko palcem po mapie wschodniej Europy. Sunąc po Litwie i Ukrainie, a w nadziei na wyjątkowe piwowarskie odrycia zahaczając też o Białoruś i Węgry, naszym oczom nieoczekiwanie ukazał się europejski ranking. Długo nie zwlekając, omietliśmy wzrokiem […]

    Continue Reading
  • granola z patelni Granola z patelni na lato

    Domowa granola z patelni nie zajmuje dużo czasu, jest po stokroć tańsza niż wersja sklepowa, nie produkuje śmieci a w dodatku pozwala się nieskończenie dopasowywać smakiem do naszych preferencji. Mnie osobiście przekuje też to, że w moim słoiku z tą słodką posypką nie ma takiego nagromadzenia sztucznych substancji jak w komercyjnych produktach. Letniej granoli warto […]

    Continue Reading
  • Tydzień wege XIII edycja Tygodnia Wege!

    Tydzień Wege to cykliczna impreza organizowana przez Fundację Viva! Dla Zwierząt – jest największą i najstarszą imprezą promującą wegetarianizm i weganizm w Polsce. W tym roku odbędzie się 19-26 maja, a w całym kraju będzie można wziąć udział w wydarzeniach, których głównym celem jest promocja diety roślinnej, zdrowego stylu życia i poznawanie innych osób o […]

    Continue Reading
  • Twarożek słonecznikowy z rzodkiewką i szczypiorkiem

    Kiedy podjęłam się przygotowania twarożku ze słonecznika, moje nastawienie było bardzo sceptyczne. Zupełnie niepotrzebnie, bo dzięki cytrynie i jogurtowi smakuje bardzo autentycznie, a mój brat Kuba od razu zjadł prawie cały.  Składniki: 1 szklanka nasion słonecznika sok z 1 cytryny 1 łyżka wody 3 łyżki jogurtu sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych sól i pieprz do […]

    Continue Reading
  • foodbook: co Karolina Sobańska gotuje każego dnia?

    Karolina Sobańska to dziewczyna rakieta! Od kilku lat prowadzi jeden z najlepszych kanałów na youtube o tematyce okołowegańskiej. Od roku prowadzi również podcast, do którego zaprasza naprawdę ciekawych gości. A 9 maja premierę ma jej pierwszy ebook: foodbook: co gotuję każdego dnia! Wydanie go było dla nas wielkim zaszczytem i myślę, że to nie koniec […]

    Continue Reading
  • wegańskie gofry Ciemne gofry – bananowe lub nie

    W moim domu popisowe gofry robił i robi mój Tata. Nikt takich nie potrafi, nigdzie tak nie smakują a gofry z butki przy tym arcydziele powinny… wziąć wolne. Kiedy poszłam na swoje  bardzo szybko postanowiłam dogadzać sobie tym wspaniałym przysmakiem i… i… nie wychodziło. Były miękkie, wiotkie, gumowe, takie ble… a momentami nawet gorsze niż […]

    Continue Reading
  • trashtagchallenge #trashtagchallenge

    Jednym z nieodłącznych elementów rzeczywistości wirtualnej stały się wyzwania. Właściwie każdy użytkownik internetu może stworzyć własne, jeśli zostanie podchwycone przez innych jest szansa, że obiegnie kulę ziemską dookoła. W dużej mierze wyzwania są czystą rozrywką i zabawą, bywa, że bardzo niebezpieczną. Włączają się do nich czasami celebryci, np. “Mannequin Challenge” spodobał się Hillary Clinton, Adele […]

    Continue Reading
  • piknik zero waste Czas na piknik!

    To już ten czas kiedy dookoła wszystko się zieleni, kwitnie, śpiewa, rechocze i brzęczy. Czas kiedy nie chce nam się po zimowej uwięzi siedzieć w domu. Z wielką chęcią opuszczamy miejską dżunglę, albo w jej sercu szukamy namiastki natury. To dobra chwila, aby spędzić cały dzień poza domem, pojechać do lasu, iść na łąkę, a […]

    Continue Reading
  • wegańskie cebularze Wycieczkowe cebularze

    Ciepło, słońce, piękna pogoda i zapach świeżego powietrza zachęcają nas do aktywności fizycznej (także) poza siłownią i klubem fitness. Coraz dłuższe dni zapraszają do pieszych i rowerowych wycieczek. A wiadomo, że jak wycieczka to i prowiant! Sycące i wytrawne cebularze sprawdzą się w takie okazji idealnie. 

    Continue Reading
  • Gotuj z radością! Wywiad z Justyną (owsiana.pl)

    Justyna Świetlicka, prowadząca bloga owsiana.pl, dietetyk i trener personalny. Jej misją jest pokazanie, że odchudzanie nie musi być męką, a zdrowe jedzenie może być pyszne. Niedawno wydała swojego trzeciego ebooka z przepisami: „Gotuj z radością! 50 roślinnych, prostych, pysznych i zdrowych przepisów”

    Continue Reading