• Khamang kakadi

    Sezon ogórkowy już się kończy, ale komu już znudziła się mizeria lub ogórki w wersji z octem i koperkiem może zasmakować w hinduskich smakach. Kuchnia dalekowschodnia dała poznać się nam już wspaniałymi smakami curry, zup i idealnych połączeń budda bowl. Wśród tamtejszych smaków znajdziemy także skromną sałatkę khamang kakadi, w której połączenie ogórków i prażonych orzeszków […]

    Continue Reading
  • Woda – nie marnuję

    To tak oczywiste, że nawet się nad tym nie zastanawiamy, odkręcamy kran i leci woda. Leci wtedy kiedy chcemy przygotować poranną kawę, ugotować obiad, umyć się czy podlać kwiaty. Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której pewnego dnia miałoby się coś zmienić, w końcu nie jesteśmy pustynnym krajem. Rzeczywistość jest jednak nieco inna. Polska jest jednym […]

    Continue Reading
  • Witamy jesień – naturalnie!

    Lato dobiega końca, a nasza skóra po kąpaniu się w słońcu i słonej morskiej wodzie potrzebuje regeneracji. Z pomocą przychodzą Ekotyki – targi kosmetyków naturalnych. Jesienna edycja targów rozpocznie się 21-22 września w Pałacu Czeczotka na Rynku Głównym w Krakowie. Dwa piętra Pałacu wypełni ponad 100 wystawców naturalnych kosmetyków, detergentów, świec, czy ekologicznych akcesoriów. Z […]

    Continue Reading
  • Konfitura morelowa z kuminem

    Lubię smaki, które są nieoczywiste, ciekawe i zaskakujące. Ostra konfitura? Proszę bardzo! Kmin rzymski świetnie pasuje do ciecierzycy, ziemniaków, kalafiora, więc może i do… moreli! Największą zaleta konfitury z tych złotych owoców jest jej ekspresowy czas przygotowywania – w godzinę można dokonać absolutnie rewolucyjnego osiągnięcia, którego efektami możecie cieszyć się przez całą zimę – o ile […]

    Continue Reading
  • Mindfulness na co dzień

    Rozejrzyj się. Poczuj stopy łączące się z ziemią i dotyk koszulki na ramieniu. Oddychaj zapachem kwitnących kwiatów bzu i skoszonej trawy. Rozsmakuj się w zimnej lemoniadzie, którą pijesz. Usłysz szum wiatru i deszcz, który stuka o parapet. Uruchom zmysły i doświadcz tego, co tu i teraz.  Mindfulness jest odpowiedzią na bieg dzisiejszego świata. To sztuka […]

    Continue Reading
  • Makaron z cukinii i mango RAW

    Nie jestem wielką fanką 100% diety RAW, ale w ciepłe dni nawet ja nie mam ochoty włączać piekarnika i stać przy garach. Surowe potrawy są zdrowe, pyszne i jak wszystko „bez przesady” mogą być cudowną opcją naszego jedzeniowego życia. Właśnie teraz jest idealny czas na surowy makaron z cukinii, bo na straganach znaleźć można piękne […]

    Continue Reading
  • Gotowanie do ostatniego okruszka

    Do ostatniego okruszka to kolejna książka Mai Sobczak, autorki bloga Qmam kasze. Jest to zbiór przepisów na dania, które można przygotować z resztek jedzenia, domowych przetworów czy znalezisk z ogródka. Motywem przewodnim książki jest gotowanie no waste, czyli z jak najmniejszą ilością odpadów. Maia jest psychologiem, ale także holistycznym dietetykiem i specjalistką od ajurwedy, więc […]

    Continue Reading
  • W procesie

    Jestem jedną wielką zmianą. Byłam już w życiu punkówą, „emosem”, „landrynką”, elegancką damą i sportowym świrem. Miałam włosy brązowe, rude, blond i fioletowe. Grałam na flecie poprzecznym, pianinie, a nawet na perkusji. Całe życie uczę się angielskiego, siedem lat uczyłam się niemieckiego, przez kilka miesięcy próbowałam nauczyć się francuskiego, aż w końcu pięć lat temu […]

    Continue Reading
  • Słodkie tacosy

    Składniki (na ok. 12 sztuk):  12 dużych truskawek 1 banan, brzoskwinia, morela lub inne owoce sezonowe2 łyżki oliwy z oliwek 2 kiwiopcjonalnie: ulubione masła orzechowe lub podobne Tacos: 150 g mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego (ja robię pół na pół) szczypta soli6 łyżek ciepłej wody  Sposób przygotowania: Kiwi zmiksuj, dodając do niego oliwę [...] Continue Reading
  • Nie pozwól wakacjom przecieknąć przez palce!

    Istnieją trzy pożądane przeze mnie etapy podczas urlopu, dzięki którym mogę nazwać go sukcesem. Kolejno: tryb odstresowywania, podążający za nim tryb właściwego cieszenia się wakacjami, kończywszy na doładowywaniu się energią na kolejne miesiące. Osobiście wiem, że kilka dni nie wystarcza mi zwykle do zaaktywowania wszystkich trzech trybów. Każdy etap wymaga również odpowiedniej atmosfery, ludzi i […]

    Continue Reading