• Pieczona fasolka szparagowa z pomidorkami

    W moim rodzinnym domu nie przygotowuje się słynnej w całym kraju fasolki z bułką tartą. Zamiast tego, moja babcia i mama gotowaną fasolkę wrzucały na chwilę na patelnię wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, gałązką lubczyku i koperku. Z kuchni dobiegał zniewalający zapach, a taka fasolka z młodymi ziemniaczkami to danie tak przepyszne, że  przez całe lato […]

    Continue Reading
  • Podróż less waste

    Puk, puk! To my, twoje dobre nawyki zero waste. Czy pamiętasz o tym, aby spakować nas do walizki i zabrać w podróż? 

    Continue Reading
  • Letnie domowe lemoniady

    Nawadnianie organizmu ważne jest tak samo o każdej porze roku. Wodę powinniśmy pić każdego dnia w trosce o nasze zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Latem możemy zaserować sobie nie tylko wody smakowe, ale też i odrobinę szaleństwa w słodkich lemoniadach. A najzdrowsze, najtańsze i nie produkujące sterty śmieci to takie zrobione w zaciszu własnej kuchni. 

    Continue Reading
  • Za nami pierwsza edycja Bioweekendu

    Za nami pierwsza edycja Bioweekendu – pierwszy w Polsce weekend poświęcony biowellness i slow life odbył się 22-23 czerwca w Hotelu Dębowym Biowellness & SPA w Bielawie. Goście z całego kraju przyjechali, by poznać bliżej przepiękne Góry Sowie i w cudownych okolicznościach przyrody posłuchać wykładów i wziąć udział w warsztatach.  Obsługa hotelu bardzo ciepło przyjęła […]

    Continue Reading
  • Jak zmodyfikować dowolny przepis na wegański?

    Jeśli masz w domu zeszyty z przepisami babci lub pełno starych książek kucharskich, z których uwielbiałaś korzystać przed zmianą diety, nie musisz się z nimi żegnać – dzięki książce Kuchnia Wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych dowiesz się, jak zmodyfikować dowolny przepis, by stał się wegański.  Autorki Celine Steen i Joni Marie Newman przygotowały bardzo bogaty […]

    Continue Reading
  • Polska tabbouleh z czereśniami

    Taebboleuh to już klasyka. Kuchnia bliskiego wschodu zawładnęła nas najpierw hummusem, potem falafelami i w końcu nią. Bardzo szybka, charakterystyczna sałatka z mnóstwem drobno siekanych ziół, ogórkiem i soczystymi pomidorkami. W wersjach restauracyjnych najczęściej podaje się ją posypaną dorodnie pestkami granatu. Zdarzyło się jednak pewnego razu, że nie mogłam dostać tego egzotycznego owocu, a garnęły […]

    Continue Reading
  • Mieszkanie pełne szczęścia

    Czy słyszeliście kiedyś o feng shui? A o chi? Być może coś tam obiło się Wam o uszy, coś gdzieś dzwoni, ale do końca nie wiadomo o co tak naprawdę chodzi. Pozwólcie zatem, że przybliżę Wam ten fenomen, który w Chinach jest praktykowany od setek lat. Jak podają tradycyjne chińskie przekazy, szczęście każdego domu (mieszkania) […]

    Continue Reading
  • Vegan World Festiwal już wkrótce!

    Vegan World Festival to impreza pełna pozytywnej muzyki i wszelkich pozytywnych inicjatyw związanych z weganizmem i i ochroną naszej planety. Festiwal odbędzie się w kultowym już miejscu Stacja Wolimierz w dniach 16 – 18 sierpnia 2019.  Festiwal, oprócz części muzycznej, obfitować będzie w wydarzenia związane z programem edukacyjnym (pokazy kulinarne, wykłady itp.) przygotowane przez największe krajowe i […]

    Continue Reading
  • Nasza wspólna energia

    Nadejście lata, długie dni, więcej słońca, zazwyczaj w tych okolicznościach nabieramy nowej energii, chęci do działania, do zmian, a wszystko przychodzi jakby trochę łatwiej. To taki czas, w którym patrzymy na świat z większą nadzieją i optymizmem. Warto  ten stan wykorzystać również w naszych bardziej lub mniej zaawansowanych działaniach zero waste. Chodzi o to, aby […]

    Continue Reading
  • Nocna owsianka bananowa z chia

    O boskie lato! Jak ja cię kocham, jak ja uwielbiam twoje jasne poranki, twoje ciepło i twoje boskie smaki. Bądź tu, bądź już zawsze i smakuj tak dobrze, jak nocna bananowa owsianka z nasionami chia. Komu nie chce się poświęcać czasu na przygotowanie śniadania, a chce się  smakować ich w najwyższym wymiarze – zapraszam. 

    Continue Reading