• Kawowa owsianka z pomarańczą i tymiankiem Kawowa owsianka z pomarańczą i tymiankiem

    Składniki: 2 duże pomarańcze 1 łyżeczka tymianku 1 szklanka płatków owsianych 200 ml kawy 200-240 ml mleka roślinnego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki karobu 1 łyżeczka słodu, np. syropu klonowego Sposób przygotowania: Pomarańcze obierz ze skórki i wytnij włókniste elementy, jak najdokładniej. Pokrój w drobną kostkę. Pokrojone pomarańcze wymieszaj z tymiankiem w niedużym rondlu. […]

    Continue Reading
  • wiosna dla włosów Wiosna dla włosów

    Zimą włosy mają naprawdę pod górkę. Przegrzane i przemrożone na zmianę, ocierane o czapki i szaliki, elektryzujące się, nierzadko wypadające we wzmożonym stopniu. Nie bez powodu tak się dzieje, w końcu włosy pełnią w organizmie funkcję ochronną i termoregulacyjną, a więc biorą na siebie ciężar odpowiedzialności za nasze zdrowie w trakcie tych trudniejszych miesięcy. Zima […]

    Continue Reading
  • Ale że tak… bez jaj?

    Po latach prowadzenia bloga, a później roślinnej cukierni, przyszedł czas na książkę. I to nie byle jaką, bo Bez jaj. Roślinna cukiernia to absolutny must-have wszystkich domowych cukierników oraz encyklopedia roślinnych wypieków. Znajdziesz w niej przepis na wszystko: od najprostszych ciastek i muffinów po trudniejsze desery takie jak zweganizowana Pavlova lub makaroniki. Agata pokazuje, że […]

    Continue Reading
  • przebudzenie Przebudzenie!

    Dobrze pamiętam dzień, kiedy po raz pierwszy naprawdę otworzyły mi się oczy. Zdałam sobie sprawę z tego, że wiele z rzeczy, których byłam pewna, nie jest prawdziwa. Że regularnie powtarzam to, do czego zachęca mnie społeczeństwo, a nie zadaję sobie ważnego pytania: dlaczego?

    Continue Reading
  • Congee w dwóch wersjach (wytrawne i na słodko)

    Congee to tradycyjna chińska zupa śniadaniowa. Szczerze powiedziawszy nie wierzyłam w jej moc i to, że można ją jeść codziennie, bez znudzenia a jej przygotowanie można ograniczyć do jednego wieczoru. Tak, congee lepiej ugotować w większej ilości, a potem – każdego dnia odgrzewać i jeść absolutnie inne danie różnicując dodatki. Jeśli tak jak ja uwielbiacie […]

    Continue Reading
  • Mikroplastik – czyli dlaczego plastik jest bardziej niebezpieczny, niż nam się wydaje

    Strach przed mikrocząsteczkami plastiku został zasiany kilka lat temu, gdy moda na peelingi z mikrogranulkami spowodowała silne zanieczyszczenie oceanów. Okazało się, że jeden taki produkt może zawierać nawet 350 tysięcy granulek polimerowych. Te mikrodrobinki mają rozmiar około 1 milimetra, co sprawia, że z łatwością przedostają się środowiska wodnego. W ich skład wchodzą między innymi: polietylen, […]

    Continue Reading
  • gotowanie zero waste Potrawka z liśćmi rzodkwi oraz sparzoną botwinką w bulionie

    Składniki (na 2 porcje): Potrawka: 200 g ugotowanego ulubionego ryżu lub wybranej kaszy 1 cebula liście z pęczka rzodkiewek 2 rzodkiewki 100 g groszku z puszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej ½ łyżeczki tymianku sól i pieprz do smaku olej do smażenia […]

    Continue Reading
  • zero waste Jak żyć ze śmiecącymi?

    Nie jestem ekspertką od ruchu zero waste. Chociaż w moim domu rodzinnym od zawsze istniała pewna świadomość tego, jak należy dbać o przyrodę, sama zagłębiłam się w ten temat dopiero rok temu i cały czas się uczę.  Gdy mieszkałam z rodzicami w domku jednorodzinnym, sprawa była dosyć prosta – segregacja śmieci, kompost, upcycling, materiałowe torby […]

    Continue Reading
  • naturalne środki czystości „Naturalne środki czystości” Fern Green – recenzja

    Wyobraź sobie pięknie pachnący, higieniczny i czysty dom – bez zbędnych toksycznych chemikaliów i męczącego szorowania. Tak, to możliwe, a książka Fern Green pomoże Ci urzeczywistnić to wyobrażenie. Naturalne środki czyszczące to zbiór ponad 110 przepisów na domowe sposoby na sprzątanie. Książka jest przepięknie wydana, bardzo minimalistycznie, dzięki czemu szybko i łatwo można odnaleźć potrzebny […]

    Continue Reading
  • chlebek bananowy Kakaowy chlebek bananowy z winem

    Zrobiłam już kilkanaście wersji chlebka bananowego, ale każda jest tak samo fantastyczna. U mnie idealnie sprawdza się do pracy i na czas podróży, które zdarzają mi się dość często. Nie zawsze mam pewność, że będę mogła zjeść to, co naprawdę lubię, więc staram się być zawsze przygotowana na mały i większy głód. Może to staroświeckie przygotowywać […]

    Continue Reading