fbpx

Buraczane wegańskie gofry i chutney z dyni

Wakacje się skończyły, wita nas chłodna, ale kolorowa bogactwem ziemi jesień. Wśród dyni, marchewek, ziemniaków, jabłek i innych jesiennych smaków nieśmiało zapraszamy do kuchni buraki. I to od razu robimy z nich wystrzałowe gofry, które można podać z chutneyem z dyni, choć obie propozycje z powodzeniem znajdą też innych towarzyszy…  

Składniki:

Na 6 gofrów:

  • aquafaba z 1 słoika lub 1 puszki ciecierzycy 
  • 200 ml mleka sojowego 
  • 150 g mąki pszennej 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • ok 2-3 łyżki wegańskiego masła lub margaryny 
  • 1 duży upieczony burak 

Na dyniowy chutney: 

  • kawałek dyni (najlepiej hokkaido) 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • do smaku: mielony cynamon, mielony kardamon, 
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • woda (patrz wskazówki na końcu wpisu) 
  • łyżka oleju rzepakowego 

Sposób przygotownia:

  • Buraka dokładnie zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki albo zmiksuj dokładnie w rozdrabniaczu. 
  • Składniki na ciasto: aquafabę, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól dokładnie połącz ze sobą.  
  • Następnie roztop masło lub margarynę i dodaj do gotowego ciasta. 
  • Na końcu do ciasta delikatnie wmieszaj buraka. 
  • Gofry piecz w gofrownicy zgodnie z instrukcją – czas zależny jest od mocy urządzenia. 
  • Kiedy gofry się pieką, obierz dynię i pokrój ją w drobną, ok. centymetrową kostkę. 
  • Na 2 łyżkach wody i 2 łyżkach octu winnego zacznij dusić pokrojoną dynię.
  • Dodaj przyprawy, wymieszaj i na małym ogniu duś do momentu, aż dynia będzie miękka. 
  • Dodaj cukier oraz zetrzyj skórkę pomarańczową do smaku. 
  • Gofry podawaj z chutneyem lub innymi ulubionymi dodatkami. 

Parę słów, które jeszcze mogą się przydać: 

  • Idealne ciasto na wegańskie gofry ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a gdy zbyt gęste – trochę mleka. Ważne, by zrobić to przed dodaniem tłuszczu. 
  • Dobre gofry wychodzą z dobrze nagrzanej gofrownicy, zatem bez względu na to, jaki masz model, rozgrzej ją na początku porządnie, a później delikatnie nasmaruj olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
  • Nie masz gofrownicy? Pożycz! Oddając, odwdzięcz się sąsiadowi lub cioci pysznym gofrem – życie w stylu zero waste jest takie proste! 
  • Nie przejmuj się ilością aquafaby – w tym przepisie jej dokładna ilość nie ma znaczenia. 
  • Gofry możesz też doprawić: drobno mielonym pieprzem, masalą, cynamonem lub płatkami drożdżowymi. 
  • Chutney to nic innego jak wytrawny dżem – możesz też wykonać go z gruszek, jabłek, mango lub marchewki. Zestaw przypraw jest też dowolny. 
  • Ilość wody jest zależna od typu warzywa i jego świeżości. Dynia dyni nie równa, dlatego wodę podczas duszenia dodawaj po odrobinie – dosłownie 2-3 łyżki. Chutney to nie zupa! 
  • Zamiast skórki z pomarańczy możesz użyć także soku pomarańczowego. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!