Wakacje się skończyły, wita nas chłodna, ale kolorowa bogactwem ziemi jesień. Wśród dyni, marchewek, ziemniaków, jabłek i innych jesiennych smaków nieśmiało zapraszamy do kuchni buraki. I to od razu robimy z nich wystrzałowe gofry, które można podać z chutneyem z dyni, choć obie propozycje z powodzeniem znajdą też innych towarzyszy…
Składniki:
Na 6 gofrów:
- aquafaba z 1 słoika lub 1 puszki ciecierzycy
- 200 ml mleka sojowego
- 150 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 2-3 łyżki wegańskiego masła lub margaryny
- 1 duży upieczony burak
Na dyniowy chutney:
- kawałek dyni (najlepiej hokkaido)
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- do smaku: mielony cynamon, mielony kardamon,
- skórka otarta z pomarańczy
- woda (patrz wskazówki na końcu wpisu)
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotownia:
- Buraka dokładnie zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki albo zmiksuj dokładnie w rozdrabniaczu.
- Składniki na ciasto: aquafabę, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól dokładnie połącz ze sobą.
- Następnie roztop masło lub margarynę i dodaj do gotowego ciasta.
- Na końcu do ciasta delikatnie wmieszaj buraka.
- Gofry piecz w gofrownicy zgodnie z instrukcją – czas zależny jest od mocy urządzenia.
- Kiedy gofry się pieką, obierz dynię i pokrój ją w drobną, ok. centymetrową kostkę.
- Na 2 łyżkach wody i 2 łyżkach octu winnego zacznij dusić pokrojoną dynię.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i na małym ogniu duś do momentu, aż dynia będzie miękka.
- Dodaj cukier oraz zetrzyj skórkę pomarańczową do smaku.
- Gofry podawaj z chutneyem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Parę słów, które jeszcze mogą się przydać:
- Idealne ciasto na wegańskie gofry ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a gdy zbyt gęste – trochę mleka. Ważne, by zrobić to przed dodaniem tłuszczu.
- Dobre gofry wychodzą z dobrze nagrzanej gofrownicy, zatem bez względu na to, jaki masz model, rozgrzej ją na początku porządnie, a później delikatnie nasmaruj olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
- Nie masz gofrownicy? Pożycz! Oddając, odwdzięcz się sąsiadowi lub cioci pysznym gofrem – życie w stylu zero waste jest takie proste!
- Nie przejmuj się ilością aquafaby – w tym przepisie jej dokładna ilość nie ma znaczenia.
- Gofry możesz też doprawić: drobno mielonym pieprzem, masalą, cynamonem lub płatkami drożdżowymi.
- Chutney to nic innego jak wytrawny dżem – możesz też wykonać go z gruszek, jabłek, mango lub marchewki. Zestaw przypraw jest też dowolny.
- Ilość wody jest zależna od typu warzywa i jego świeżości. Dynia dyni nie równa, dlatego wodę podczas duszenia dodawaj po odrobinie – dosłownie 2-3 łyżki. Chutney to nie zupa!
- Zamiast skórki z pomarańczy możesz użyć także soku pomarańczowego.