fbpx

Carpaccio z kalarepy i buraków

W letniej podróży przenosimy się do słonecznej Italii. Carpaccio z kalarepy i buraków

Składniki 

(na 1 talerz):

  • 1 średniej wielkości kalarepa
  • 1 średniej wielkości młody buraczek
  • 2 morele
  • granat lub pestki dyni do posypania (opcjonalnie)

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z ¼ limonki
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • kilka listków kolendry lub pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę obierz i poszatkuj na mandolinie (lub pokrój na cieniutkie plasterki).
  2. Podobnie przygotuj buraka: obierz, poszatkuj na cienkie plasterki. 
  3. Morele pokrój w drobną kosteczkę. 
  4. Następnie przygotuj dressing: połącz oliwę z sokiem z limonki, dodaj pieprz oraz odrobinę balsamico
  5. Ułóż naprzemiennie plasterki kalarepy oraz buraka. Finezyjnie posyp morelami oraz zieleniną. Całość obficie skrop dressingiem. 

Dobre rady cioci Eli: 

  • Wczesne lato to dobry czas na jedzenie jak największej ilości świeżych warzyw oraz owoców, ale jeśli masz obawy, czy będzie ci smakował surowy młody burak – możesz go pominąć. 
  • Buraki można też lekko zblanszować we wrzącej wodzie lub po prostu upiec w piekarniku. Najlepiej zrobić to przy okazji uruchamiania piekarnika z jakiejś innej okazji i od razu w większej ilości. Pieczone buraki mogą być elementem lunchboxu, można dodać je do sałatki, można użyć ich do hummusu lub po prostu zjeść na kanapce.
  • Carpaccio lubi być dostojne – sekret tkwi we włoskim umiarze, dlatego możesz buraka i kalarepę posypać jakimiś nasionami, np. pestkami dyni, pestkami granatu lub prażonym słonecznikiem lub sezamem. Wybierz jednak tylko jeden dodatek. Im mniej dodatków, tym większa część sceny dla głównych bohaterów carpaccia – kalarepy i buraka. 
  • Zrób dressing koperkowy – tak, orientalną kolendrę można zamienić na przydomowy koperek. W takim wypadku posiekaj dwie łyżeczki koperku i połącz z dressingiem. Koper lubi się zarówno z burakami, jak i z kalarepą. Jest pyszne – próbowałam, wiem! 
  • Jeśli masz ochotę, do dressingu możesz dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek. Dzięki temu carpaccio z kalarepy nabierze charakteru, a z dodatkiem bagietki będzie sycącym posiłkiem. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!