Ciemne gofry – bananowe lub nie

W moim domu popisowe gofry robił i robi mój Tata. Nikt takich nie potrafi, nigdzie tak nie smakują a gofry z budki przy tym arcydziele powinny… wziąć wolne. Kiedy poszłam na swoje  bardzo szybko postanowiłam dogadzać sobie tym wspaniałym przysmakiem i… i… nie wychodziło. Były miękkie, wiotkie, gumowe, takie ble… a momentami nawet gorsze niż kumple z budki! Oczywiście Tata zdradził sekret, jakim jest dodawane pod koniec robienia ciasta masło. To dzięki niemu gofry są chrupiące i tak diametralnie różne od fastfoodowych. W roślinnej wersji z robotą radzi sobie roślinna margaryna – nie rezygnujcie z niej!

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • jeden mały lub średni dojrzały banan
  • szklanka napoju roślinnego
  • ok. 1,5 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru (można zamienić na łyżkę syropu z agawy bądź innego słodzidła albo w ogóle pominąć) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki margaryny 
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju do gofrownicy 

* można użyć także miksu mąk: owsiana czy gryczana są do gofrów idealne – pamiętaj jednak, że są nieco cięższe i mogą wpływać na konsystencję ciasta. 

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalej ok. 3-4 łyżkami ciepłej wody i odstaw na chwilę.
  2. Banana zmiksuj dokładnie z mlekiem a następnie dołącz większość składników, tj: siemię, proszek, cukier, kakao, mąkę, sól. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą, gęstszą niż ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dodaj trochę mąki lub mleka. 
  3. Na koniec dodaj olej. 
  4. Ciasto może teraz chwilę postać. W tym czasie przygotuj gofrownicę i roztop margarynę. 
  5. Tuż przed pieczeniem do ciasta dodaj roztopioną margarynę i połącz ją dokładnie z ciastem. 
  6. Gofry piecz na nasmarowanej olejem gofrownicy przez kilka minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). 

W tym przepisie rolę łącznika pełni mielone siemię lniane, więc możesz pominąć banana – ciasto i tak się uda. Jeśli lubisz, możesz dodać także kilka kropel ekstraktu waniliowego i zamiast bananowego – mieć właśnie waniliowy smak. Natomiast zwolennikom czekolady polecam do ciasta dodać 3-4 kostki roztopionej czekolady – to jest dopiero petarda!


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *