fbpx

Drożdżowe cynamonki z musem jabłkowo-gruszkowym

Składnik musu: 

  • 2 dojrzałe jabłka
  • 2 dojrzałe gruszki 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
  • sok z połowy pomarańczy (opcjonalnie) 
  • szczypta cynamonu mielonego (opcjonalnie)

Składniki na ciasto: 

  • ⅓ kostki świeżych drożdży (ok. 30 g) 
  • 6 łyżek cukru 
  • ok. 2-2,5 szkl mąki 
  • szklanka roślinnego mleka
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek oleju

Dodatkowo: 

  • 50 g roślinnej margaryny 
  • 2 łyżki cynamonu

Wykonanie: 

  1. Zacznijmy od przygotowania rozczynu: mleko roślinne podgrzej delikatnie tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Połącz dokładnie z drożdżami. 
  2. Do dużej miski przelej mleko z drożdżami. Dodaj dwie łyżki cukru, wymieszaj, aż się rozpuści. 
  3. Dodaj dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. 
  4. Kiedy rozczyn urośnie i zacznie się “pienić”, dodaj do niego szczyptę soli i resztę cukru i dokładnie go wmieszaj. 
  5. Powoli dosypuj mąkę. Dokładnie wmieszaj każdą porcję. Jeśli będziesz robić to dokładnie, ciasto lepiej się połączy i będzie się łatwiej wyrabiać. Kiedy mąki będzie na tyle, że ciasto nie będzie swobodnie odrywać się od rąk, powoli dodawaj olej, mocno wyrabiając ciasto. Poświęć na tę czynność ok. 15-20 minut. 
  6. Sprężyste, wyrobione ciasto pozostaw w misce pod przykryciem na ok. 30 minut. Po tym czasie najlepiej ciasto jest “odgazować” poprzez wypuszczenie z niego powietrza. Naciśnij pełną dłonią na wyrośniętą kulkę i pozwól jej oddać nadmiar powietrza. Przykryj i zostaw na kolejne 15 minut. 
  7. Jabłka i gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka, włącz palnik i mieszając co pewien czas, pozwól owocom oddać ich naturalny sok. 
  8. Do musu zetrzyj skórkę z pomarańczy (pamiętaj, by wcześniej dokładnie ją wyszorować). Jeśli masz ochotę, możesz też dodać sok z pomarańczy lub cynamon. 
  9. Margarynę roztop, dodaj cynamon. Wymieszaj dokładnie i odstaw. 
  10. Ciasto rociągnij natłuszczonymi dłońmi na prostokąt (nie używaj wałka!). Wyłóż na nie równomierną warstwę musu. Zwiń w roladę. Ostrym nożem odkrawaj kawałki i układaj je na natłuszczonej blasze. 
  11. Wierzch ślimaczków posmaruj dokładnie cynamonową masą, dla dekoracji możesz posypać je także grubym cukrem. 
  12. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na złoty kolor, czyli przez ok. 15-20 minut. 

Wersja dla leniwych pozwala zrezygnować z musu owocowego. Należy wtedy nieco więcej margaryny roztopić z cynamonem i połowę tej masy użyć jako nadzienia.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!