fbpx

Delikatne kotleciki ziemniaczane z wiosennymi warzywami i sosem cytrynowym

Przepis na dziś to niezwykle proste w przygotowaniu i smaczne kotleciki. Potrzebujesz zaledwie trzech podstawowych składników: ziemniaków, soczewicy i płatków owsianych. Mam nadzieję, że znajdą się w każdym domu. Pozostałe dodatki możesz zamieniać zgodnie z tym, co znajdziemy w lodówce. Zamiast szczypiorku doskonale sprawdzą się koperek lub pietruszka, a nawet liście szpinaku. Gatunek sałaty to również dowolność, wykorzystaj to, co mamy. A jeżeli w zapasach nie znajdziesz niczego zielonego, domowy sos pomidorowy lub śmietanka z nerkowców będą równie dobre.

Składniki (na 9 kotletów):

  • 400 g ugotowanych ziemniaków (czyli około 500 g surowych)
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 50 g płatków owsianych
  • pęczek szczypiorku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Sałata z cytrynowym winegretem:

  • 3 garści ulubionej zieleniny (użyłam roszponki)
  • 3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plastry
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki (mogą być takie z poprzedniego obiadu) rozgnieć praską na purée z dodatkiem 2 łyżek oleju. Soczewicę zalej 200 ml wody i gotujemy ze szczyptą soli, aż płyn zostanie wchłonięty (około 10–15 minut).
  2. Do jeszcze ciepłej soczewicy dodaj płatki owsiane. Całość wymieszaj i zostaw do wystudzenia. W misce połącz ziemniaki, soczewicę i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ręce posmaruj dokładnie olejem, nakładamy po czubatej łyżce masy i uformuj kotleciki. 
  3. UWAGA: Masa przed formowaniem kotlecików musi być dobrze ostudzona, w przeciwnym wypadku wszystko się rozpadnie.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220˚C przez 20–25 minut. W połowie tego czasu delikatnie odwróć kotleciki na drugą stronę. Pod koniec możesz włączyć funkcję grilla lub termoobieg, jeżeli chcesz, żeby kotleciki bardziej się zrumieniły.
  5. Na półmisku ułóż warzywa. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i dopraw solą. Sos ma być wyraźnie kwaśny. Polej warzywa sosem i podawaj z ciepłymi kotlecikami.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!