Gotowanie do ostatniego okruszka

Do ostatniego okruszka to kolejna książka Mai Sobczak, autorki bloga Qmam kasze. Jest to zbiór przepisów na dania, które można przygotować z resztek jedzenia, domowych przetworów czy znalezisk z ogródka. Motywem przewodnim książki jest gotowanie no waste, czyli z jak najmniejszą ilością odpadów. Maia jest psychologiem, ale także holistycznym dietetykiem i specjalistką od ajurwedy, więc przepisy, które prezentuje w swojej książce, są nie tylko pyszne, ale też uzdrawiające ciało oraz duszę. 

Książka to jednak nie tylko przepisy, a także opowiadania o jedzeniu, o wspomnieniach z dzieciństwa, o miłości czy o środowisku. Czytając Do ostatniego okruszka odbiorca przenosi się do wiejskiej kuchni babci Zosi, czuje zapach kanapek przygotowanych na długą drogę pociągiem, zagląda do piwnicy, w której półki uginają się od słoików z domowymi przetworami. Żaden przepis w książce nie jest przypadkowy – część to przepisy zbierane w rodzinie autorki od pokoleń, niektóre stworzyła dla swojego synka, inne to ulubione dania jej męża, a pozostałe są zainspirowane przyjaciółmi czy przeżyciami. 

Do ostatniego okruszka jest pełna niezwykle apetycznych zdjęć jedzenia czy uroczych migawek z chwil z rodziną i przyjaciółmi. Przeglądanie tej książki jest jak zaglądanie komuś do pięknego domu rodzinnego przez drzwi, które specjalnie zostały przez domowników lekko uchylone, by można było przez nie zaglądać.

Qmam kasze. Do ostatniego okruszka, Maia Sobczak, Wydawnictwo Marginesy

/ Łucja Wierzchowska

Więcej recenzji i zapowiedzi książkowych znajdziesz w 30. numerze V maga #wprocesie!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *