fbpx

Dyniowa wegańska carbonara z tofu boczkiem

Składniki: 

  • ulubiony makaron – najlepiej spaghetti
  • pół kostki wędzonego tofu 
  • 100 ml wegańskiej śmietanki (lub sojowego mleka) 
  • 150 g pieczonej dyni
  • kilka pieczarek 
  • pół małej cebuli 
  • pół łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta czarnej soli kala namak 
  • sól, pieprz, natka do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Tofu delikatnie zetrzyj na mandolinie na plasterki. Przełóż do miseczki, zamarynuj w sosie sojowym, papryce i oleju. Odstaw na 15 minut. 
  2. Dynię obierz ze skórki. Zmiksuj na gładką masę ze śmietanką lub mlekiem. 
  3. Tofu usmaż na patelni w oleju z marynaty. 
  4. Makaron ugotuj al dente. 
  5. Pieczarki i cebulkę delikatnie podduś na patelni. Dodaj do niej zmiksowaną dynię oraz ok. ¼-½ szkl. wody z gotowanego makaronu. Dopraw czarną solą. 
  6. Do sosu dodaj makaron i tofu. Dopraw do smaku. Podawaj z natką pietruszki. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!