Dyniowe bułeczki śniadaniowe

Z dynią mogę zrobić wszystko! Mój kulinarny rok dzieli się na dwie części: kiedy jest dynia i kiedy czekam na to, aż będzie dynia. Z racji tego, że uwielbiam własnego wyrobu pieczywo przygotowałam dla Was najprostszy przepis na ekspresowe bułeczki śniadaniowe. To naprawdę jest bardzo proste, wystarczy się odważyć i spróbować. Gwarantuję Wam, że ciepłe bułeczki na śniadanie, na które poświęcicie ok. 30 minut, to najlepsza rzecz, jaką możecie zrobić dla siebie i dla swoich bliskich. 

Składniki (na ok. 10 sztuk): 

  • 1/3 kostki świeżych drożdży 
  • ok. 150 ml letniej wody 
  • ok. 100 ml letniego mleka
  • ok. 150 g upieczonej dyni 
  • 2 łyżki cukru 
  • pół łyżeczki soli 
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej (lub ulubionego miksu mąk) 
  • pestki słonecznika, suszonej żurawiny, dyni, sezamu, maku, czarnuszki, etc – do smaku, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zmiksuj na gładkie pure. Połącz z mlekiem. 
  2. W letniej wodzie rozpuść drożdże w dużej misce. Dodaj cukier . Połącz z dynią zmiksowaną z mlekiem. 
  3. Dosypuj partiami mąkę, powoli mieszając całość zwiększając gęstość ciasta. Żeby ciasto się udało, nie możesz od razu dodać całości mąki, bo zamiast sprężystej masy, uzyskasz twardą kluchę. Uzbrój się w cierpliwość i dodając po kilka łyżek mąki dokładnie łącz je z powstającą masą do momentu, w którym ciasto będzie już klejące i przypominające ciasto drożdżowe. 
  4. Pod koniec dodaj sól oraz ziarna i/lub żurawinę. 
  5. Czystymi dłońmi odrywaj po małym kawałku ciasta. Obtaczając go w mące dokładnie wyrób je w dłoniach i uformuj bułeczkę. 
  6. Wierzch bułeczek możesz posmarować roślinnym mlekiem i posypać sezamem, czarnuszką itp. 
  7. Piecz w temperaturze ok. 180 st. przez 15-20 minut. 

Pisałam już kiedyś o tym, że domowe wypieki pieczywa nie należą do najprostszych, ale z pewnością dają mnóstwo satysfakcji. Takie bułeczki możecie też zrobić z połączenia mąki gryczanej, owsianej czy orkiszowej. Wtedy nieco może różnić się proporcja wody i mąki, ale też w drożdżowych wypiekach jest to dość łatwe do zbalansowania. Jeśli chcecie, żeby Wasze bułeczki były nie tylko delikatnie żółte, ale wyraźnie i intensywnie – dodając cukier dosypcie też pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy. 


Dalej głodni? Więcej przepisów znajdziecie w V magu!


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *