Granola z patelni na lato

Domowa granola z patelni nie zajmuje dużo czasu, jest po stokroć tańsza niż wersja sklepowa, nie produkuje śmieci a w dodatku pozwala się nieskończenie dopasowywać smakiem do naszych preferencji. Mnie osobiście przekuje też to, że w moim słoiku z tą słodką posypką nie ma takiego nagromadzenia sztucznych substancji jak w komercyjnych produktach. Letniej granoli warto nie szczędzić soli oraz czekolady, które podbiją smak słodkich owoców w nocnych owsiankach i zimnych kompozycjach jogurtowych. Można natomiast odpuścić suszone dodatki (poza żurawiną – z niej ja nie zrezygnuję! Ty robisz to na własną odpowiedzialność). 

Składniki (na litrowy słoik):

  • 6 łyżek płatków owsianych górskich 
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki płatków jaglanych 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • pół łyżeczki kardamonu 
  • pół łyżeczki masali 
  • łyżeczka soli
  • garść orzechów i pestek  
  • po ok. 1 łyżce sezamu, maku i/lub siemienia
  • 2 kostki czekolady 
  • 1 łyżka słodzidła (może być dowolny karmel lub syrop klonowy)
  • łyżka oleju kokosowego 

Sposób przygotowania:

  1. Płatki „upraż” na suchej patelni mieszając je co pewien czas. Będą gotowe kiedy zacznie przyjemnie pachnieć i lekko się zarumienią. 
  2. Do ciepłych płatków, ale już po wyłączeniu ognia dodaj przyprawy i wymieszaj. 
  3. Przygotuj orzechy, pestki i nasiona. Nerkowce, migdały czy duże kawałki posiekaj. 
  4. Płatki przełóż z patelni do miski. Dokładniej wymieszaj raz jeszcze. 
  5. Na patelni rozpuść w oleju czekoladę i wymieszaj z łyżką dowolnego słodzidła. Zdejmij z ognia. 
  6. Do ciepłej mieszanki dodaj najpierw płatki z przyprawami a później orzechy i pestki. Połącz dokładnie składniki aż do całkowitego wchłonięcia płynnej masy w płatki.
  7. Mieszaj co parę chwil jeszcze przez kilkanaśnie minut. 
  8. Pozostaw granolę na patelni jeszcze przez kilka godzin, aż do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest przemieszać jeszcze ją kilka razy w tym czasie. 
  9. Następnego dnia przełóż granolę do słoika. Przechowuj szczelnie zamkniętą. 

Ostatnio poszalałam i do granoli użyłam czekolady o smaku miętowym. Wyszła bombowo i w całości daje delikatny, orzeźwiający posmak, idealnie komponując się z letnimi owocami, których będzie coraz więcej! 


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *