fbpx

Jesienna zupa z marchewki z garam masala i kukurydzianymi podpłomykami

Nadchodzi jesień. Letnie smaki powoli ustępują miejsca cieplejszym, bardziej rozgrzewającym. Na stołach zaczynają coraz częściej pojawiać się polskie, lokalne i sezonowe, warzywa korzeniowe: marchew, seler korzeniowy, korzeń pietruszki czy, najbardziej popularne, ziemniaki. Warto oswoić się z nimi na nowo, bo będą nam towarzyszyć przez kolejne miesiące. Cykl natury jest niesamowity. Niesamowite jest też to, jak możemy obserwować go w kuchni i na talerzu. To właśnie jedzenie zgodnie z jego rytmem jest dla nas najlepsze: dla naszego zdrowia, portfela i środowiska. 

Jesień to też czas, kiedy coraz chętniej wracamy do gotowania zup. I taką właśnie jesienną zupę mam dziś dla was: krem z marchewki, podkręcony aromatyczną garam masala. Do tego odrobina czosnku, cebula i ziemniak dla nadania kremowości. Kilka kropel cytryny i duża ilość natki pietruszki odświeżają danie i nadają mu ciekawy smak. 

Pamiętajcie jednak, że zupa krem to nie papka dla niemowląt. Warto ją czymś przełamać. Sprawić, że nasze zęby poczują opór, że coś będzie przyjemnie chrupać. Oczywiście mogą to być grzanki, mogą być podprażone pestki. Ja proponuję jednak coś ciekawszego: chrupiące podpłomyki z mąki kukurydzianej będą doskonałym towarzyszem zupy z marchewki. Podpłomyki zawierają tylko niewielką ilość mąki pszennej, która dzięki glutenowi scala ciasto w całość. Większość stanowi mąka kukurydziana, która sprawia, że placuszki są kruche i chrupiące. Nie przejmujcie się zatem, jeżeli w czasie wałkowania ciasto się pokruszy. Upieczcie po prostu mniejsze kawałki, które będą przypominały chipsy. Ważne również, aby ciasto rozwałkować maksymalnie cienko, dzięki czemu będzie naprawdę chrupiące.

I to już chyba wszystkie rady. Ruszajcie do kuchni i przygotujcie obłędną zupę z marchewki podkręconą garam masala i kukurydzianymi podpłomykami!

Składniki:

(na 6 porcji)

  • ½ filiżanki oleju rzepakowego
  • 1 kg marchwi (8 średnich sztuk)
  • ½ dużej cebuli
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1200 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 50 ml śmietanki roślinnej ( ½ filiżanki)
  • pęczek natki pietruszki

Składniki na kukurydziane podpłomyki:

  • 80 g mąki kukurydzianej (1 filiżanka)
  • 40 g mąki pszennej ( ½ filiżanki)
  • ½ łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml wrzątku (½ filiżanki)

Sposób przygotowania:

Kukurydziane podpłomyki:

  1. W jednym naczyniu połącz oba rodzaje mąki, sól, pieprz i oliwę.
  2. Dodaj wrzątek. Na początek wlej tylko część wody. Zacznij wyrabiać ciasto i dodawaj wodę stopniowo. Być może będzie potrzeba dodania odrobiny więcej wody. Kiedy składniki dobrze się połączą uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans.
  3. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Każdy rozwałkuj najcieniej, jak to tylko możliwe. Ciasto zawiera mało glutenu, dlatego będzie się trochę kruszyć. To bez znaczenia. Możesz przygotować większe placki lub mniejsze chipsy. Jeżeli chodzi o kształt, ogranicza cię wyłącznie wyobraźnia. Smaż na średnim ogniu przez chwilę z każdej strony, aż podpłomyki będą dobrze wypieczone i chrupiące.

Zupa:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju do miękkości z odrobiną soli. Smaż pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  2. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj pokrojone w kostkę marchew i ziemniaka, posiekany czosnek i garam masalę. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty aż poczujesz zapach przyprawy i czosnku.
  3. Dodaj bulion i gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Dokładnie zblenduj zupę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  5. Jesienną zupę z marchewki z garam masala podawaj z odrobiną śmietanki roślinnej, dużą ilością świeżej natki pietruszki i oczywiście kukurydzianymi podpłomykami.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!