Przyszła jesień. Odchodzą w niepamięć orzeźwiające chłodniki i letnie sałatki. Pora na bardziej rozgrzewającą kuchnię. Nasze ciało domaga się więcej otulenia i zdecydowanych przypraw, dlatego dzisiaj proponuję przepis na jesienny makaron z dynią, czosnkiem i pistacjami. Czosnek i chili niesamowicie podkręcają smak, a delikatna dynia zapewnia nutę słodyczy. A żeby nie było nudno, od czasu do czasu napotykamy na chrupiące pistacje i pestki słonecznika. Wszystko to połączone nieskromną ilością oliwy i dużą garścią orzeźwiającej natki pietruszki. Czego chcieć więcej? Jest pysznie, sezonowo i ekspresowo. Kiedy po jesiennym spacerze zapragniesz przygotować ekspresowy makaron, wystarczy zaledwie pół godziny, żeby talerz parującego obiadu trafił na stół.
Składniki:
na 5 porcji
- 500 g makaronu pełnoziarnistego
- 5 ząbków czosnku
- ½ kg dyni bez skórki i pestek (najlepsza będzie dynia hokkaido)
- kawałek papryczki chili (ok. 2 cm)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki wyłuskanych pistacji
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Dno patelni pokryj oliwą z oliwek (około ½ filiżanki).
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chili posiekaj. Używam ok. 2 cm średnio ostrego chili. Jeżeli twoje jest ostrzejsze, wykorzystaj mniejszy kawałek. Przełóż na patelnię i dopiero teraz zacznij podgrzewać oliwę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż poczujesz piękny zapach czosnku.
- Dynię pokrój w kostkę o wymiarach ½ cm x ½ cm. Dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki. Pozostałe odmiany obierz.
- Kiedy poczujesz delikatny zapach czosnku, dodaj na patelnię posiekaną dynię. ½ kg pokrojonej w kostkę dyni to mniej więcej 5 filiżanek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na średnim ogniu, koniecznie pod przykryciem, przez około 20 minut.
- Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Pistacje utłucz w moździerzu na mniejsze kawałki. Jeżeli nie masz moździerza, pokrój je nożem.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Kiedy dynia będzie miękka, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień. Podsmażaj przez kilka minut, aż dynia ładnie się zrumieni. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Kiedy dynia będzie dobrze przysmażona, wyłącz palnik.
- Dodaj pestki słonecznika, pistacje i płatki drożdżowe. Wymieszaj.
- W jednym naczyniu (polecam garnek, w którym gotował się makaron) połącz makaron z sosem i natką pietruszki. W razie konieczności dodaj więcej oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jesienny makaron z dynią, czosnkiem i pistacjami jedz z przyjemnością od razu po przygotowaniu.