fbpx

Jesienny makaron z dynią, czosnkiem i pistacjami

Przyszła jesień. Odchodzą w niepamięć orzeźwiające chłodniki i letnie sałatki. Pora na bardziej rozgrzewającą kuchnię. Nasze ciało domaga się więcej otulenia i zdecydowanych przypraw, dlatego dzisiaj proponuję przepis na jesienny makaron z dynią, czosnkiem i pistacjami. Czosnek i chili niesamowicie podkręcają smak, a delikatna dynia zapewnia nutę słodyczy. A żeby nie było nudno, od czasu do czasu napotykamy na chrupiące pistacje i pestki słonecznika. Wszystko to połączone nieskromną ilością oliwy i dużą garścią orzeźwiającej natki pietruszki. Czego chcieć więcej? Jest pysznie, sezonowo i ekspresowo. Kiedy po jesiennym spacerze zapragniesz przygotować ekspresowy makaron, wystarczy zaledwie pół godziny, żeby talerz parującego obiadu trafił na stół.

Składniki:

na 5 porcji

  • 500 g makaronu pełnoziarnistego
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ kg dyni bez skórki i pestek (najlepsza będzie dynia hokkaido)
  • kawałek papryczki chili (ok. 2 cm)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki wyłuskanych pistacji
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Dno patelni pokryj oliwą z oliwek (około ½ filiżanki).
  3. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chili posiekaj. Używam ok. 2 cm średnio ostrego chili. Jeżeli twoje jest ostrzejsze, wykorzystaj mniejszy kawałek. Przełóż na patelnię i dopiero teraz zacznij podgrzewać oliwę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż poczujesz piękny zapach czosnku.
  4. Dynię pokrój w kostkę o wymiarach ½ cm x ½ cm. Dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki. Pozostałe odmiany obierz.
  5. Kiedy poczujesz delikatny zapach czosnku, dodaj na patelnię posiekaną dynię. ½ kg pokrojonej w kostkę dyni to mniej więcej 5 filiżanek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na średnim ogniu, koniecznie pod przykryciem, przez około 20 minut.
  6. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Pistacje utłucz w moździerzu na mniejsze kawałki. Jeżeli nie masz moździerza, pokrój je nożem.
  7. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  8. Kiedy dynia będzie miękka, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień. Podsmażaj przez kilka minut, aż dynia ładnie się zrumieni. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Kiedy dynia będzie dobrze przysmażona, wyłącz palnik.
  9. Dodaj pestki słonecznika, pistacje i płatki drożdżowe. Wymieszaj.
  10. W jednym naczyniu (polecam garnek, w którym gotował się makaron) połącz makaron z sosem i natką pietruszki. W razie konieczności dodaj więcej oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jesienny makaron z dynią, czosnkiem i pistacjami jedz z przyjemnością od razu po przygotowaniu.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!