Kakaowy chlebek bananowy z winem

Zrobiłam już kilkanaście wersji chlebka bananowego, ale każda jest tak samo fantastyczna. U mnie idealnie sprawdza się do pracy i na czas podróży, które zdarzają mi się dość często. Nie zawsze mam pewność, że będę mogła zjeść to, co naprawdę lubię, więc staram się być zawsze przygotowana na mały i większy głód. Może to staroświeckie przygotowywać sobie jedzenie na wynos w czasach streetfoodów, ale to tańsze, nie rzadko zdrowsze i szybsze rozwiązanie. Co ciekawe, na staroświeckość tego rozwiązania nie narzekali jeszcze nigdy ci, których częstuję

Składniki:

  • 2 małe dojrzałe banany
  • kostka roślinnej margaryny (ok 250g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanka mąki pszennej (ja zwykle używam 1 szklanki mąki pszennej oraz po ok. 2 łyżki mąki owsianej, gryczanej i orkiszowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wina (nada się także sok z czarnej porzeczki)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • aquafaba (woda ze słoika po ciecierzycy)
  • olej do smarowania, szczypta soli
  • ulubione orzechy lub migdały  (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztop margarynę dodając do niej cukier, kakao oraz wino. Wymieszaj, by składniki się połączyły i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Przygotuj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Aquafabę ubij na sztywną pianę.
  4. Banana przekrój wzdłuż i posmaruj z każdej strony olejem. Drugiego zmiksuj na płynną emulsję.
  5. Z wystudzonej masy kakaowej odlej ok. 1/3 szklanki na polewę.
  6. Do pozostałej masy dodaj zmiksowanego banana a następnie wmieszaj dokładnie mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  7. Na koniec delikatnie połącz z ciastem pianę z aquafaby.
  8. Wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem, na wierzchu ułóż banana oraz posyp orzechami.
  9. Chlebek piecz ok. 25-30 minut w temp. 190 st. C.
  10. Wystudzony chlebek udekoruj polewą.

Piana z aquafaby nie jest w tym przepisie konieczna, ale to dzięki niej ciasto jest bardziej lekkie i puszyste. Ja mam ją często, bo jem ciecierzycę kilka razy w tygodniu. Jeśli rezygnujesz z piany pamiętaj, by uważać z ilością mąki i by masa na chlebek nie była zbyt stała. Warto też pamiętać, że użycie kakao, bananów oraz mąki cięższej niż pszenna może powodować dodatkowe obciążenia dla ciasta i zwiększać ryzyko zakalca. Chlebek możesz zrobić także bez kakao lub zastępując go np. cynamonem czy przyprawą korzenną. Pamiętaj, że ciasto jest gotowe, kiedy jego brzegi wyraźnie odchodzą od formy, w której się piecze.

Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *