fbpx

Karmelowe crème brûlée

Ze wszystkich kasz, jaglana ma w moim sercu i brzuchu szczególne miejsce. Ma również największy słoik w szafce. Jest uniwersalna i dzięki niej można wykreować rozmaite dania, zarówno słodkie jak i słone. Tutaj w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy gęsty, słodki krem niczym deser crème brûlée.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 50 g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub karmelizowane kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem. Wsyp do garnuszka, dodaj mleko, syrop klonowy i sól. Gotuj pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko.
  2. Gorącą kaszę przelej do blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką masę. Odlej ⅓ masy, dodaj daktyle, masło orzechowe i ponownie zmiksuj. To będzie karmelowa część masy. 
  3. Do kokilek wlej jaglaną masę do ⅓ wysokości, następnie na środek wyłóż karmelową masę i ponownie zalej częścią bez daktyli.
  4. Nałóż folię na kokilki, aby nie zrobił się kożuch i pozostaw do wystudzenia.
  5. Jeśli decydujesz się na tradycyjne crème brûlée, posyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika gazowego. Jeśli nie masz palnika, idealnym rozwiązaniem jest pokruszenie kilku karmelizowanych ciasteczek i posypanie nimi wierzchu deseru.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!