Konfitura morelowa z kuminem

Lubię smaki, które są nieoczywiste, ciekawe i zaskakujące. Ostra konfitura? Proszę bardzo! Kmin rzymski świetnie pasuje do ciecierzycy, ziemniaków, kalafiora, więc może i do… moreli! Największą zaleta konfitury z tych złotych owoców jest jej ekspresowy czas przygotowywania – w godzinę można dokonać absolutnie rewolucyjnego osiągnięcia, którego efektami możecie cieszyć się przez całą zimę – o ile nie zjecie wszystkich jesienią. 

Składniki (na 2-4 słoiki): 

  • ok. 2 kg dojrzałych moreli 
  • ok. 20 łyżek cukru 
  • 2-3 łyżki margaryny 
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 
  • szczypta soli, woda – opcjonalnie 

Sposób przygotowania:

  1. Morele dokładnie umyj, wyjmij pestki, morele pokrój na księżycowe ósemki. 
  2. Na głebokiej patelni umieść margarynę i dodaj owoce, ustaw średni płomień i delikatnie mieszaj co pewien czas. Dojrzałe morele szybko puszczą sok i zaczną się rozpadać. 
  3. Co pewien czas mieszając (by konfitura nie przywarła) na małym ogniu duś owoce przez ok. 20-30 minut. 
  4. Kiedy uznasz, że konfitura jest dla Ciebie wystarczająco gęsta, dodaj cukier i trzymaj na ogniu do momentu, aż odparuje nadmiar soku. Uwaga – na tym etapie konfitura będzie dużo bardziej podatna na przypalenie – nie dopuść do tego! 
  5. Dodaj kumin, ewentualnie sól do smaku. 
  6. Przekładaj gorące do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć i odstaw „do góry nogami” pod kocem na dobę. 

Warto nie rezygnować z margaryny lub innego, „roztapialnego” wegańskiego zastępnika masła. Na oleju kokosowym czy rzepakowym nie uzyskacie aż tak kremowej i „maślanej” konsystencji konfitury – a to w tym wypadku jest akurat pożądane. Ilość cukru dostosuj do słodyczy owoców, chociaż sama jego obecność jest niezbędna do konserwacji naszego przetworu.


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

One reply on “Konfitura morelowa z kuminem

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *