fbpx
krem z kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora i papryki

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 4 papryki ramiro
  • 1 łyżka oleju
  •  2 zielone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  •  500 ml bulionu
  • 1 puszka fasoli cannellini
  •  50 ml roślinnej śmietanki lub mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafior, podziel na różyczki i posmaruj lekko olejem. Oprósz pieprzem i solą. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
  2. Papryki rozłóż na blaszce. Włóż do piekarnika na ok 20-25 minut, aż skóra zacznie brązowieć. Wyciągnij i zamknij w pojemniku na parę minut, po czym ściągnij skórę.
  3. Rozgrzej olej w garnku. Pokrój cebulkę i czosnek. Podsmaż, po czym dodaj kalafior, paprykę i bulion. Gotuj 20 minut.
  4. Dodaj przyprawy, puszkę fasoli i śmietankę.
  5. Ściągnij garnek z ognia i zblenduj, aż uzyskasz gładki krem.
  6. Skosztuj i dopraw do smaku według uznania. 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!