Jak zmodyfikować dowolny przepis na wegański?

Jeśli masz w domu zeszyty z przepisami babci lub pełno starych książek kucharskich, z których uwielbiałaś korzystać przed zmianą diety, nie musisz się z nimi żegnać – dzięki książce Kuchnia Wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych dowiesz się, jak zmodyfikować dowolny przepis, by stał się wegański. 

Autorki Celine Steen i Joni Marie Newman przygotowały bardzo bogaty przegląd wegańskich produktów, którymi można zastąpić dowolny niewegański składnik: od jajek i jogurtu po wędliny i sery. Kuchnia wegańska to takżeogromna ilość przepisów na śniadania, obiady, kolacje, wegański nabiał, wegańskie zamienniki mięsa czy obłędne desery. 

Książka podzielona jest na sześć części, z których każda skupia się na poszczególnym niewegańskim składniku lub grupie składników do zastąpienia, np. Wesołe Kury (zamienniki jaj) czy Zadowolone Zwierzęta Gospodarskie (zamienniki mięsa). W każdej z części oprócz przepisów znajdziemy propozycje gotowych zamienników do kupienia, fakty i ciekawostki oraz porady, jak zmodyfikować tradycyjne przepisy bez użycia niewegańskich składników.

Kuchnia wegańska to świetna pomoc w kuchni dla osób, którym na diecie roślinnej brakuje dawnych smaków lub dla tych, którzy kochają gotować. Ma niewiele zdjęć, a tekst jest bardzo skondensowany, więc może być początkowo trudna w użyciu dla osób początkujących. Część przepisów nie sprawdzi się w polskich warunkach i przy dostępności niektórych produktów, ale każdy znajdzie tu coś dla siebie. Osobiście bardzo chętnie wypróbuję przepis na domowe masło na bazie oliwy czy bezmięsne klopsiki.

Kuchnia Wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych – Celine Steen i Joni Marie Newman – Wydawnictwo Buchmann

/ Łucja Wierzchowska

Więcej recenzji i zapowiedzi książkowych znajdziesz w 29. numerze V maga #energia!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *