Letnie crumble

Przyznaję, że odkrycie crumble było przełomem w moim życiu! Ten przełom dotyczył mojego zaspokojenia na „słodkie” i „ciepłe” jedzenie w okresie jesienno zimowym. No już tak mam, że takie wszystko, co jest ciepłe i słodkie to jest moje ulubione. Latem, mimo upałów, mam tak samo, a że letnie miesiące są łaskawe we wspaniałe owoce to do dzieła! 

Składniki (na 4-6 porcji):

  • ok. 5-6 szklanek mixu owoców: truskawek, porzeczek, jagód lub innych owoców sezonowych 
  • 6 łyżek płatków owsianych lub gryczanych ( u mnie po połowie) 
  • 4 łyżki mąki krupczatki 
  • 3 łyżki  stałego tłuszczu (najlepiej sprawdzi się roślinna margaryna albo stały olej kokosowy)
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu (mielonego) 
  • spora szczypta soli 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w jednej misce. Połącz je ze sobą. Ciasto nie musi być idealnie wymieszane, a najlepsza konsystencja kruszonki wyjdzie, jeśli szybko wymieszasz składkini, pocierając palcami
  2. Owoce umyj i obierz, jeśli tego wymagają i umieść w naczyniu do zapiekania. 
  3. Wysyp na nie równomiernie kruszonkę i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C. 
  4. Podawaj na ciepło. Jeśli chcesz, możesz posypać czekoladą lub zaserwować deser z gałką lodów. 

Crumble to świetny sposób na naprawdę smakowite przetworzenie dużej ilości owoców, które niekoniecznie jesteśmy w stanie zjeść na surowo (jak porzeczki lub agrest). Jest to również świetny sposób na to by miękkie, przejrzałe owoce trafiły w smacznej i zdrowszej przekąsce do naszego brzucha zamiast do kosza. Pamiętajcie, by dostosować ilość cukru do słodyczy owoców: jeśli te są dojrzałe i słodkie można jego ilość ograniczyć lub w ogóle z niego zrezygnować.  


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *