Letnie domowe lemoniady

Nawadnianie organizmu ważne jest tak samo o każdej porze roku. Wodę powinniśmy pić każdego dnia w trosce o nasze zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Latem możemy zaserować sobie nie tylko wody smakowe, ale też i odrobinę szaleństwa w słodkich lemoniadach. A najzdrowsze, najtańsze i nie produkujące sterty śmieci to takie zrobione w zaciszu własnej kuchni. 

Składniki:

na ok. 1 l napoju potrzebujemy 1 łyżkę trzcinowego cukru i ok. 2 szklanki lodu w kostkach. 

Truskawkowo-limonkowa  

  • 1 limonka pokrojona w plasterki  
  • 10-12 truskawek 

Pomarańczowo-ogórkowa   

  • 1 duża pomarańcza pokrojona w półplasterki
  • pół ogórka

Cytrynowo-limonkowa z bazylią lub miętą  

  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • kilka listków mięty lub bazylii 

Sposób przygotowania:

  1. Wodę schładzamy w lodówce. Kostki lodu przygotowujemy wcześniej w pojemnikach na takowe. 
  2. Cukier rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki ciepłej wody. Przelewamy do naczynia z pozostałą wodą. 
  3. Owoce kroimy w plasterki lub półksiężyce. 
  4. Mieszamy ulubione smaki. Podajemy schłodzone z domieszką kostek lodu. 

Jeśli unikacie cukru możecie połączyć tylko owoce z wodą i lodem. Podane w przepisie proporcje są propozycją – dodajcie tyle ulubionych cytrusów, ile lubicie. Nie bójcie się także eksperymentować ze smakiem. 


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *