Makaron z cukinii i mango RAW

Nie jestem wielką fanką 100% diety RAW, ale w ciepłe dni nawet ja nie mam ochoty włączać piekarnika i stać przy garach. Surowe potrawy są zdrowe, pyszne i jak wszystko „bez przesady” mogą być cudowną opcją naszego jedzeniowego życia. Właśnie teraz jest idealny czas na surowy makaron z cukinii, bo na straganach znaleźć można piękne sezonowe okazy. Do dzieła! 

Składniki (na 2 porcje): 

  • dwie małe, młode cukinie 
  • świeża natka pietruszki lub inne zioła
  • pół owocu mango 
  • rzodkiewka lub ogórek (opcjonalnie) 
  • po ok. 2 łyżki hummusu (najlepiej domowej roboty) 
  • sól, pieprz i/lub inne przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Młodą cukinię dokładnie umyj, wyszoruj jej skórkę. 
  2. Przy pomocy obieraczki do julienne przygotuj „cukiniowy makaron”. (Jeśli nie masz pod ręką takiej obieraczki z powodzeniem możesz skorzystać ze zwykłej obieraczki do warzyw.)
  3. Paski delikatnie posól i zostaw na 5-10 minut, po czym przenieś warzywo do miski z zimną wodą na kolejne 10 minut, żeby nabrało chrupkości. 
  4. W tym czasie możesz przygotować dodatki: posiekać natkę, rzodkiewkę, pokroić mango, zrobić hummus jeśli robisz go samodzielnie. 
  5. Cukiniowy makaron odcedzamy, delikatnie wytrząsając nadmiar wody. 
  6. Łączymy z hummusem, dodajemy resztę składników, przyprawy i jemy od razu. 

Jeśli Twoja cukinia jest naprawdę młoda i świeża, możesz pominąć jej zasalanie. Najlepiej sprawdzić, czy jest gorzkawa i wtedy dopiero zdecydować się na jej solenie. Jeśli masz możliwość, wybierz hummus z suszonymi pomidorami – w domowej wersji wystarczy dodać dwa-trzy pokrojone, suszone pomidory do ciecierzycy, czosnku, soku z cytryny i tahini i składniki zblendować. Cukiniowy makaron smakuje dobrze także z salsą pomidorową.


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *