Marchewkowy deser na dwa sposoby

A gdyby tak jeść słodycze bezkarnie? Są takie, są! Mówię Wam to i nie kłamię. W kuchni bliskowschodniej, podaje się często carrot halwa, czyli uduszone w mleku słodkie marchewki z dużą ilością bakalii i orzechów. Pychota! Słodkie śniadanie na ciepło lub przekąska, a jak takie uduszone marchewki zmiksujemy mamy zdrowy, kremowy budyń marchewkowy.  

Składniki (na 4 porcje): 

  • 6-8 dużych marchewek 
  • puszka mleczka kokosowego  
  • 2 łyżki roślinnego tłuszczu  
  • pół szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, orzechy, etc)  
  • coś do namoczenia bakalii (np. dobra aromatyczna herbata, likier lub alkohol)  
  • łyżeczka cynamonu  
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu  
  • 3-4 łyżki słodzidła (np. syrop daktylowy, syrop z agawy, cukier brązowy)   
  • pół banana, kilka łyżek kokosowego mleczka (można odlać z puszki używanej do deseru), skórka otarta z pomarańczy – opcjonalnie do budyniu 

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie zalej płynem do namoczenia w miseczce.  
  2. Marchewki dokładnie umyj, wyszoruj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli marchewki mają w środku gorzkie zielone części lepiej ich unikać.  
  3. Wrzuć marchewki do garnka o grubym dnie, włącz palnik i dodaj tłuszcz oraz cynamon i kardamon. Nie pozostawiaj marchewek bez mieszania przez ok. 3 minuty. Poczujesz przyjemny aromat połączenia marchewki i korzennych przypraw.  
  4. Wlej mleczko kokosowe i delikatnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż marchewki będą miękkie, a mleczko prawie zupełnie odparuje.  
  5. Podawaj na ciepło z bakaliami lub na zimo jako przekąska np. do owoców.  

Marchewkowy budyń: 

  1. Porcję marchewkowego budyniu zmiksuj dokładnie dodając kilka łyżek mleczka kokosowego, jeśli będzie taka potrzeba lub wody, do uzyskania pożądanej konsystencji.  
  2. Podawaj na ciepło z karmelizowanymi na patelni bananami i skórką z tartej pomarańczy lub na zimno z biszkoptami.  

Budyń świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Testowałam już kilka razy jego obecność ze mną w pracy i zawsze był pyszny. Ba, jego piękny kolor zaciekawił już niejednego współpracownika.  Sposoby na te marchewki w stylu carrot halwa mnożą się w zależności od dodatków, jakie znajdziecie w swoich szafkach. Podobno ciepłe marchewki z bakaliami idealnie sprawdzają się z gałką zimnych lodów. Spróbujecie?  


Dalej głodni? Więcej przepisów znajdziecie w V magu!


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *