fbpx

Od korzonka do ogonka w kuchni i nie tylko

O marnowaniu żywności w Polsce rozmawiałam niedawno z Martą Sapałą. Ważny wniosek, który wyciągnęłam z tej rozmowy, był taki, że chociaż nie wiadomo do końca, ile żywności marnujemy, jedno jest pewne: wyrzucamy jedzenie i wyrzucamy go zdecydowanie za dużo. Wraz z rozwojem epidemii nieśmiało zaczęły pojawiać się pierwsze badania sugerujące, że prawdopodobnie przymusowe pozostanie w domu wpływa na ograniczenie konsumpcjonizmu, a w związku z tym na marnowania żywności. Sytuacja jest dynamiczna, ciężko powiedzieć, jakie będą wyniki tych badań, gdy obostrzenia znikną całkowicie. Jednak większość z nas w największym kryzysie nieźle się gimnastykuje, by zamiast kupować, wykorzystywać to, co mamy już w domu.

Powstało sporo publikacji, które mają nam to ułatwić. Blogerki i blogerzy prześcigali się w tworzeniu w tworzeniu kryzysowych przepisów czy całych poradników. Jedna z tych publikacji szczególnie przyciągnęła moją uwagę – Skórki, ogryzki, ogonki. 52 przepisy na dania, napoje, eliksiry i kosmetyki na czas kryzysowy autorstwa Julii Wizowskiej, Roberty Czarneckiej, Gosi Ruszkowskiej i Kai Nowakowskiej. Julię poznałam jakiś czas temu osobiście, często zaglądam na jej stronę Na nowo śmieci, a niedawno recenzowałam także jej książkę Nie śmieci (hiperłącze do recenzji). Gosia i Kaja jako Mead Ladies edukują na temat współczesnego zielarstwa, a Roberta (Pracownia Pozytywka) zajmuje się m.in. psychoedukacją, ale też upcyklingiem i permakulturą. Wspólnie dziewczyny tworzą warszawską pracownię upcyklingową Cztery Razy Trzy. 

Skórki, ogryzki, ogonki… to ich odpowiedź na kryzys. E-book zawiera 52 przepisy na przeróżne dania, napoje, kosmetyki i środki czystości, do przygotowania których wykorzystuje się resztki, ogrodowe znaleziska i zazwyczaj pomijane części roślin. E-book podzielony jest na 6 rozdziałów: Nabiał i mleko roślinne, Pieczywo, Resztki owoców, Resztki warzyw, Resztki z obiadu oraz Pączki, pestki, skórki, kwiatki, ziółka. Wszystkie przepisy są wegetariańskie, a większość z nich jest wegańska. Wśród nich część z czytelników znajdzie kilka dobrze znanych, sprawdzonych sposobów na resztki: kiszone marchewki, papryka faszerowana wczorajszą kaszą i warzywami czy pasztet z resztek warzyw. Jednak zdecydowana większość przepisów pozytywnie zaskakuje. Podobne wnioski miałam czytając Nie śmieci Julii – wydawało mi się, że wiem bardzo dużo na temat zero waste, niemarnowania itp., a jednak znalazłam tu dużo rzeczy zupełnie nowych. Nie wpadłabym, by zrobić hummus z pulpy po zrobieniu mleka roślinnego, nigdy nie próbowałam przygotowywać ciasta z suszu po kompocie, a moim największym zaskoczeniem (i czymś, co z pewnością wypróbuję!) jest ekspresowy wegeżurek z soku po kiszonych ogórkach. Chociaż niemal tak samo szokujący i odkrywczy jest dla mnie pomysł, by ze sfermentowanego soku przygotować chleb! 

Wszystkie przepisy w Skórki, ogryzki, ogonki…  są bardzo proste i nie wymagają drogich, trudnych do kupienia składników. W większości w stu procentach opierają się na tym, co i tak ma się już w domu. Autorki zachęcają do tego, by naprawdę wykorzystywać składniki w pełni i zapobiec marnowaniu żywności. Obok przepisu na mleko jaglane pojawia się przepis na naleśniki z pulpy, która zostaje po przygotowaniu mleka, a obok przepisu na zakwas buraczany jest przepis na to, co zrobić z burakami, gdy zakwas jest już gotowy. Autorki nie tylko nie marnują jedzenia, nie marnują też przestrzeni ani czasu czytelnika: e-book jest minimalistyczny, estetyczny i zawiera tylko to, co potrzebne. 

Chociaż e-book Skórki, ogryzki, ogonki…  miał swoją premierę w momencie największych obostrzeń podczas pandemii, przyda się niezależnie od sytuacji na świecie. Mądre wykorzystywanie resztek pozwala zaoszczędzić pieniądze, zadbać o planetę i o własne zdrowie. Warto!

Skórki, ogryzki, ogonki. 52 przepisy na dania, napoje, eliksiry i kosmetyki na czas kryzysowy https://www.nanowosmieci.pl/produkt/skorki-ogryzki-ogonki/

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!