“Osobowość na talerzu. Kim są zwierzęta, które zjadamy?” – recenzja V mag

Czy wiesz, kim jest zwierzę na Twoim talerzu?

W ostatnim czasie książki o weganizmie i dobrostanie zwierząt wyrastają na księgarnianych półkach jak grzyby po deszczu. I choć ilu autorów, tyle sposobów narracji oraz poglądów na opisane fakty, to co do jednego wszyscy zdają się być zgodni – jedzenie zwierząt trzeba przynajmniej ograniczać. Z takiego założenia wychodzi także Barbara J. King, autorka „Osobowości na talerzu” – książki, która właśnie dziś ma swoją premierę.

Już we wstępie antropolożka daje nam do zrozumienia, że jej celem nie jest namawianie do weganizmu ani udowadnianie jego wyższości nad innymi dietami. Na pierwszych stronach przytacza słowa Michaela Pollana:

„Jedz prawdziwe jedzenie. Nie za dużo. Głównie rośliny.”

– i konsekwentnie trzyma się ich przez cały tekst. Co więc znajdziemy w „Osobowości (…)”, skoro nie namowy do diety roślinnej? Badania naukowe, obliczenia i fakty, które Barbara J. King jedynie okrasza swoimi anegdotami i przemyśleniami.

Prosty, przyjemny w odbiorze język sprawia, że książkę czyta się jednym tchem. Dzięki podziałowi na rozdziały według typów zwierząt (owadów, ryb, kur, kóz itd.) wiedza jest uporządkowana, a cały tekst – bardzo przejrzysty.  W lekturze przeszkadza jednak nieco brak przypisów – wszystkie tytuły publikacji (w języku oryginalnym oraz w tłumaczeniu) i pełne nazwiska autorów są bowiem wymieniane w tekście właściwym, co – biorąc pod uwagę ich mnogość – zaburza płynność czytania. Ale nie ma tego złego – w końcu z tak dużej liczby przytaczanych dowodów naukowych powinniśmy się cieszyć.

Pająki o różnych usposobieniach, wargacze czyściciele oszukujący swoich rybich „klientów”, kury o imponującej pamięci – to tylko trzy z wielu gatunków, którym autorka poświęca strony książki. King skupia się nie tylko na wyjątkowych cechach zwierząt, lecz także na sposobie, w jaki postrzega je człowiek – również wtedy, gdy lądują na jego talerzu.

I choć niektórzy weganie mogą być nieco rozczarowani postawą życiową autorki – postulowaniem ograniczania zamiast rezygnacji oraz prywatnymi wyborami żywieniowymi uwzględniającymi m.in. niektóre gatunki ryb – to trzeba przyznać, że sama „Osobowość na talerzu” jest po prostu nieprzeciętnie wartościową pozycją pośród kolejnych dziesiątek książek o kuchni, stylu życia czy wyjątkowym zwierzęciu. Osoby interesujące się zoologią oraz dobrostanem zwierząt z całą pewnością nie będą nią zawiedzione.

Tekst: Aleksandra Zientala

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Zapisz się na nasz newsletter!