fbpx

Pasztet kryzysowy

Jakie pasty kanapkowe robisz najczęściej? W moim domu zdecydowanie królują hummusy. Czasami dla urozmaicenia robię pasty a la rybne z wędzonego tofu lub roślinny smalec z fasoli. Ostatnio stwierdziłam, że zdecydowanie za rzadko pojawia się u mnie pasztet! Poszperałam trochę w szafkach, zajrzałam do spiżarni i wybrałam takie składniki, które pewnie masz w domu. W obecnej sytuacji, kiedy wszyscy powinni siedzieć w domach, trzeba tworzyć przepisy z tego, co już się ma. Pasztet wyszedł bardzo wilgotny, czyli taki jak lubię najbardziej! Jeśli nie przepadasz za takim, to dodajcie mniej oleju.

Składniki na pasztet:

  • 100 g suchego brązowego ryżu
  • 100 g suchej brązowej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 5 łyżek oleju rzepakowego + odrobina oliwy z oliwek do smażenia
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania: .

  1. Soczewicę i ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do jednego garnka, zalej 4 razy większą ilością wrzątku i gotuj. Odstaw do ostudzenia. 
  2. Kiedy soczewica z ryżem będą już gotowe, możesz zabrać się za robienie pasztetu.
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Kiedy się nagrzeje, wrzuć do niego orzechy włoskie. Wyciągnij je po ok. 10 minutach. Pilnuj, żeby się nie przypaliły, bo wtedy nie są smaczne!
  4. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie cebulę. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj posiekany czosnek. Podsmażaj przez kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodaj startą marchewkę oraz odrobinę wody. Całość podsmażaj jeszcze 4-5 minut. 
  6. Z warzyw z patelni wyciągnij przyprawy. Całość wrzuć do dużej miski. 
  7. Do miski dodaj ugotowaną soczewicę z ryżem, upieczone orzechy oraz wszystkie przyprawy. Całość zblenduj. 
  8. Gotową masę przelej do formy keksowej natłuszczonej olejem roślinnym. 
  9. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 50 minut. 
  10. Smacznego!

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!