Patlican biber czyli smażony bakłażan z papryką

Zapraszamy dziś do tureckiej kuchni – smażone bakłażany to absolutni władcy panujący z dynastii tureckich warzyw. Dodajmy zieloną paprykę i podajmy z pomidorowym sosem i znajdziemy się w samym środku tych bliskowschodnich zapachów i smaków. W tamtejszej kuchni bardzo często używa się nabiału, a dokładniej sosów na bazie jogurtu. W wersji w pełni roślinnej możemy wykorzystać dostępne roślinne zamienniki lub podać do dania tahini.   

Składniki (na 4 porcje): 

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 4 zielone papryki 
  • ok. 2 szklanek posiekanych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • ok. pół szklanki oleju o wysokiej temperaturze dymienia (najlepiej rzepakowego) 
  • 2 łyżki soli
  • opcjonalnie: do posypania świeże zioła, tahini, pieczywo. 

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój w plasterki, a te w ukośne paski. Przełóż do miski, zalej wodą, dodaj 2 łyżki soli i odstaw na 30 minut. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, podsmaż przez ok. 60-90 sekund, nie może się przypalić, ale powinien uwolnić maksimum zapachu. 
  3. Dodaj pomidory, duś na wolnym ogniu do momentu aż zredukują i powstanie gęsty, aromatyczny sos. 
  4. Bakłażany dokładnie osusz i smaż na głębokiej patelni w dużej ilości bardzo gorącego oleju. Nie tłocz ich na patelni, pozwól im mieć naprawdę sporo przestrzeni wokół siebie. 
  5. Usmażone kawałki studź na czystej ścierce, by usunąć nadmiar tłuszczu. 
  6. Paprykę pokrój w kostkę i również podsmaż. 
  7. Na talerzu ułóż kawałki bakłażana, potem paprykę, wierzch posyp „zieleniną” i polej sosem pomidorowym. 

Mimo, że bakłażany spędziły trochę czasu w soli, być może potrawa potrzebuje jej jeszcze do smaku – dostosuj jej ilość do własnych preferencji. Tahini idealnie wykończy danie, podobnie jak będzie tu pasował zatar. Nie warto też oszczędzać na zielonej natce pietruszki. Do tego dania idealna będzie pita, ale ciemne pieczywo, kasza czy hummus też się sprawdzą. 


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *