Pieczona dynia z sosem malinowym

Zima nie rozpieszcza obfitością świeżych warzyw i owoców, ale i tak można wyczarować cuda z sezonowych okazów. Kiedy macie ochotę na coś absolutnie przepysznego, sięgnijcie po dynię i mrożone maliny pamiętające ostanie, upalne lato. A kiedy w lodówce znajdzie się na dnie butelki odrobina wina, to będzie wspaniała okazja na połączenie iście królewskie. Słodka dynia i kwaśne maliny oraz obłędne połączenie intensywnych kolorów. Zachęcam do jedzenia palcami.

Składniki:

  • dynia hokkaido
  • pół szklanki mrożonych malin
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • ok. 1/3 szkl białego wina (opcjonalnie)
  • cukier lub inne słodzidło (opcjonalne)
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

  1. Dynię dokładnie wyszoruj, pokrój na kawałki i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz na złoty kolor.
  2. W tym czasie do rondelka wrzuć mrożone maliny, poczekaj aż zaczną się gotować we własnym soku i zmniejsz ogień.
  3. Do sosu zetrzyj świeży imbir, dodaj szczyptę soli, wino i cukier, jeśli maliny będą zbyt kwaśne. Pamiętaj, żeby finalnie sos nie był zbyt słodki.
  4. Ciepłą dynię polej sosem i posyp ulubioną posypką, np. posiekanymi pistacjami lub migdałami.

Upieczoną dynię możesz wykorzystać na milion sposobów! Dyniowe pure świetnie nadaje się na zupę, do ciast, placków na śniadanie i do past kanapkowych, które o tej porze roku są najlepszą opcją na śniadanie. A pozostałym sosem możesz polać owsiankę następnego dnia… o ile i dynia, i sos się ostaną.


Szukasz więcej przepisów na smaczne i proste roślinne dania? Zajrzyj do V maga!


O autorce:

Ma na imię Ela. Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Zapisz się na nasz newsletter!