Pieczona fasolka szparagowa z pomidorkami

W moim rodzinnym domu nie przygotowuje się słynnej w całym kraju fasolki z bułką tartą. Zamiast tego, moja babcia i mama gotowaną fasolkę wrzucały na chwilę na patelnię wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, gałązką lubczyku i koperku. Z kuchni dobiegał zniewalający zapach, a taka fasolka z młodymi ziemniaczkami to danie tak przepyszne, że  przez całe lato cała rodzina mogłaby jeść tylko to. Poniższa wersja inspirowana jest tamtym smakiem. Równie szybka w przygotowaniu, a jeśli uda wam się nie zjeść całości od razu – możecie z powodzeniem odgrzać ją później.

Składniki (na 4 porcje):

  • ok. 400 gram fasolki szparagowej 
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oleju o wysokiej temperaturze dymienia (najlepiej rzepakowego) 
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych 
  • przyprawy: curry, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz itp. 
  • opcjonalnie: świeże zioła i/lub płatki drożdżowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Fasolce odetnij ogonki. Jeśli jest duża, przekrój strączki na pół. Umyj i dokładniej wysusz.
  2. Cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na połówki. 
  3. Do naczynia żaroodpornego lub blachy wlej olej, przenieś fasolkę i dodaj ulubione przyprawy – ich kompozycja może być zupełnie dowolna, ale ja polecam nie pomijać zwłaszcza curry i papryki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wmasuj przyprawy w fasolkę. 
  4. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków oraz cebulę. 
  5. Piecz ok. 20-25 minut w tem. 170 st. C. 

Fasolkę możesz podać jako dodatek dowolnego dania. Będzie idealna na lunch, obiad i kolację. W zależności od preferencji możecie podpiec ją bardziej lub mniej – na chrupko albo miękko.  


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *