Pieczone szparagi z rzodkiewką i truskawkami

Oj każdy lubi czasem nieco wykwintności. Każda pora roku jest dobra na spędzanie czasu z tymi, których kochamy i lubimy, nie tylko ta ze specjalnymi okazjami i rocznicami. Każdy od czasu do czasu zasługuje na bardziej wyszukaną kolację lub lunch w odmiennym stylu. Jeśli lubicie pieczone rzodkiewki to ani szparagów ani truskawek w roli afrodyzjaków w tej propozycji nie zabraknie. Panie i Panowie – oto prawdziwa uczta dla dwojga z kilku składników!  

Składniki (dla 2 osób):

  • pęczek szparagów 
  • dwa pęczki rzodkiewki 
  • ząbek czosnku
  • ok. 300 g świeżych truskawek 
  • olej lub/i oliwa dobrej jakości 
  • łyżka płatków drożdżowych 
  • łyżka dobrego octu owocowego (najlepiej jabłkowego)
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie świeże zioła: kolendra czy mięta – ocet balsamiczny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewkę umyj i przekrój na połówki. Zalej łyżką octu na ok. 10 minut, po czym wymieszaj dokładnie z olejem. 
  2. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do rzodkiewek. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w temp. 200 st. 
  3. Szparagi przygotuj zgodnie ze sztuką: zielonych nie należy obierać, a końcówki lepiej oderwać niż odciąć – szparagi będą wiedziały, w jakim momencie powinny się przełamać.
  4. Szparagi oraz truskawki posmaruj olejem i dodaj do podpieczonych rzodkiewek dokładnie mieszając je z sobą. 
  5. Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz przez kolejne ok. 15 minut. Aż szparagi będą miękkie i przyjemnie zarumienione. Zaraz po wyciągnięciu warzyw z piekarnika skrop całość dość obficie dobrej jakości oliwą. 
  6. Podawaj na ciepło posypane płatkami drożdżowymi i polane octem balsamicznym.

Na to danie jest też inny sposób… truskawek nie musisz piec, ale możesz je zmiksować z łyżką oliwy i potraktować jako sos do całości. W takiej wersji można pominąć oliwę dodawaną po upieczeniu albo też zrezygnować z octu balsamicznego, jeśli ktoś nie lubi. Jest ktoś taki? 


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *