fbpx

Po polsku powiemy gołąbki…

Danie to miało być inspirowane kuchnią bliskowschodnią. Krótki przystanek w naszej podróży po kuchniach świata zrobimy tym razem między krajami arabskimi, Grecją, Bułgarią a… Polską! W kuchni Bliskiego Wschodu to sarmi, a w Grecji lub Bułgarii noszą melodyjnie brzmiącą nazwę dolmades – nic innego, jak faszerowane liście winogron. Dla nas faszerowane liście to po prostu gołąbki. Dziś przygotujemy to znane danie, ale inspirowane kuchnią bliskowschodnią – z farszu, w którym pojawi się cukinia, a grzyby zostaną zastąpione przez suszone pomidory. Faszerowane liście winogron to ciekawe urozmaicenie, które idealnie nadaje się do serwowania obok hummusu, tabbuleh lub jakiejkolwiek innej sałatki. Od razu zapachniało wakacjami… 

Składniki:

(na ok. 16 małych sztuk)

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 mała biała cebula 
  • kawałek pora (opcjonalnie) 
  • ½ średniej cukinii 
  • 6 suszonych pomidorów 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu 
  • pieprz, sól do smaku 
  • skórka z ⅓ cytryny (lub kiszona cytryna)
  • 2–3 łyżki oleju
  • liście winogron (w zalewie lub zob. porady niżej) 

Składniki na sos:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Ryż ugotuj na sypko. Odstaw.
  2. Kaszę ugotuj tak, by stała się klejąca. Odstaw. 
  3. W międzyczasie przygotuj składniki: posiekaj cebulę, pora, suszone pomidory, cukinię pokrój w kostkę.
  4. Na patelni umieść olej, dodaj cebulę, pora i smaż przez ok. 2–3 minuty. Dodaj cukinię, pokrojone suszone pomidory oraz kumin. Smaż kolejne 2–3 minuty. 
  5. Wystudzony ryż połącz z wystudzoną kaszą. Dodaj zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj. Zetrzyj do masy odrobinę skórki z cytryny (możesz też dodać kawałek kiszonej cytryny). Dopraw solą i pieprzem. 
  6. Masę układaj na liściach i zawijaj w gołąbki. 
  7. Passatę połącz z wodą, podgrzej, dodaj cukier oraz oregano do smaku. 
  8. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Zalej gęstą passatą. Zapiecz je w piekarniku w temperaturze 170–190°C przez ok. 15–20 minut, aż lekko się zarumienią. 
  9. Podawaj na ciepło lub na zimno. 

Dobre rady cioci Eli: 

  • liście winogron – możesz kupić liście w zalewie (dostępne w większych supermarketach i w sklepach z asortymentem różnych kuchni świata, także w internecie) lub przygotować je samodzielnie! Zbierz młode, niezbyt duże liście winogron z działki, dokładnie umyj i na moment zanurzaj je pojedynczo w gorącej wodzie. Pamiętaj, by usunąć łodygi i łykowate części.
  • kapusta pekińska – z powodzeniem zastąpi liście winogron. Ma taką przewagę nad innymi, że nie wymaga wcześniejszego gotowania, jak np. biała kapusta do gołąbków. Z części, która ci pozostanie, możesz przygotować surówkę, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
  • zioła (natka pietruszki, lubczyk, mięta) – w przepisie ich nie ma, ale… do farszu świetnie nadają się także świeżo posiekane zioła, najbardziej mięta! To typowy smak kuchni bliskowschodniej, koniecznie wkomponujcie ją w danie, które podacie z naszymi gołąbkami.
  • farsz – jeśli zostanie ci farszu, możesz zjeść go w tortilli lub z warzywami albo wykorzystać w misce rozmaitości. Interesujący pomysł na wykorzystanie takiego ryżu to faszerowana bułeczka – kajzerkę natnij w ⅓ obwodu, wydrąż łyżeczką środek, a pokruszony połącz z farszem. Bułeczkę napełnij mieszanką i w folii spożywczej podgrzej w piekarniku. Moja mama robiła nam takie bułeczki, kiedy byliśmy mali, a serwowane na przyjęciu dania niekoniecznie trafiały w dziecięce gusta. Nie mam nic przeciwko temu, żeby jeść tak samo jako dorosła! Bułeczki świetnie smakują też na zimno. 
  • przyprawy – nie wahaj się użyć tych, które lubisz, bo dobre danie, to takie, które smakuje przede wszystkim tobie! 
  • kiszone cytryny – finezyjny składnik, ale jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, jest smakoszem, to z pewnością podzieli poglądy tych, którzy kilka lat temu zawojowali Polskę tym smakiem. W farszu dobrze sprawdzi się także polecana w przepisie skórka z cytryny.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!