fbpx

Polska jest taka… smaczna!

Nie da się ukryć, że polska kuchnia w roślinnej wersji jest najmodniejszą opcją kulinarną w ostatnich miesiącach. Wszystko wskazuje, że trend ten utrzyma się może nawet jeszcze przez lata. Weganon – czyli Pawłem Ochman – jest osobą, która najbardziej kojarzy mi się z roślinnymi przepisami. I kojarzy się mi z tym na długo, zanim to się stało modne. 

Do naszych rąk trafia ponad 130 przepisów w 16 regionalnie tematycznych rozdziałach zamieszczonych na prawie 350 stronach. Ogromną zaletą jest także przejrzysty spis treści oraz indeks rzeczowy potraw, bo to dzięki niemu łatwo odszukamy przepisy, jeśli planujemy konkretny typ dania lub chcemy wykorzystać określony produkt. A jeśli mowa o produktach, to kulinarna podróż po regionach korzysta z łatwo dostępnych składników, które niejednokrotnie są też bardzo przyjazne dla domowego budżetu. Wegananon właśnie z nich wyczarowuje iście królewskie smaki! 

Książkę otwierają informacje kulinarne oraz przepisy podstawowe. Przypomina to stare, dobre, klasyczne książki kucharskie, które drukowano w poprzednim wieku – w tym absolutnie pozytywnym sensie! Już na początku przekonamy się, że informacje o mące, zamiennikach jajek, roślinnych tłuszczach i odpowiednikach przetworów mlecznych będą uniwersalnym podłożem dla zrozumienia przepisów w całej książce. Rozbudowana baza przepisów podstawowych zadowoli zarówno tych, którzy wegańsko gotują od lat, jak i tych, którzy stawiają pierwsze kroki w tej sztuce. 

Każdy z kolejnych rozdziałów jest zaproszeniem do innego regionu ziem zamieszkiwanych przez Polaków oraz prezentacją dań charakterystycznych dla danej krainy. Poszczególne przepisy ubogacone zostały wstępem, który pełni funkcję tła historyczno-społecznego, co w znacznym stopniu pozwala nie tylko zachwycić się potrawą apetycznie zerkającą na nas ze zdjęcia obok, ale także zrozumieć, dlaczego  przetrwała w jadłospisach. 

Regionalna kuchnia roślinna zachwyca… jest piękna, rzetelnie przygotowana i urokliwie pachnąca… dzieciństwem, smakami naszych babć i ciotek, spokojem Bieszczad, ciszą Podlasia i kolorami Śląska. Znajdziemy tu propozycje na śniadania, obiady, słodkie podwieczorki oraz odświętne dania. Z pewnością jest to pozycja, która wesprze niejedną osobę w budowaniu ciepła domowego miru… i dobrego, tradycyjnego smaku z różnych stron Polski. 

Paweł Ochman, Roślinna kuchnia regionalna , Wydawnictwo Marginesy 

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!