Polska tabbouleh z czereśniami

Taebboleuh to już klasyka. Kuchnia bliskiego wschodu zawładnęła nas najpierw hummusem, potem falafelami i w końcu nią. Bardzo szybka, charakterystyczna sałatka z mnóstwem drobno siekanych ziół, ogórkiem i soczystymi pomidorkami. W wersjach restauracyjnych najczęściej podaje się ją posypaną dorodnie pestkami granatu. Zdarzyło się jednak pewnego razu, że nie mogłam dostać tego egzotycznego owocu, a garnęły się do mnie sezonowo dostępne czereśnie. To było to – powstała polska wersja taebboleuh. Petarda!

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 łyżki suchej kaszy kuskus 
  • 3 łyżki gorącej wody 
  • pęczek natki pietruszki 
  • pęczek kolendry 
  • 1/2 pęczka mięty 
  • parę listków bazylii 
  • biała część dymki 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy dobrej jakości 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 
  • pieprz i sól do smaku 
  • ok. 10-12 sztuk dojrzałych czereśni 

opcjonalnie: pół świeżego ogórka, kilka pomidorków papryczkowych, pół ząbku czosnku 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania czereśni. Delikatnie nacinaj każdą odkrawając półksiężyce. Tak powstałe  kawałki przekrój na kwadraty. 
  2. Pokrojone czereśnie odstaw na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru soku. 
  3. Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 3-4 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i wymieszaj kaszę. 
  4. Zieleninę i dymkę drobno posiekaj. Wszystko przesyp do miski. Dodaj mielony kumin i dokładnie wymieszaj. 
  5. W małym naczynku połącz sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
  6. Połącz składniki sałatki: sypki kuskus dodaj do ziół, polej dresingiem, wymieszaj. Na końcu dodaj czereśnie i delikatnie wmieszaj je w sałatkę. 
  7. Dopraw solą, pieprzem i/lub oliwą w razie potrzeby. 

W wersji ze zdjęć nie ma drobno siekanego ogórka, czosnku ani też pomidorów, które pojawiają się w klasycznej wersji tego dania. Oczywiście możesz je dodać, jeśli tylko masz je pod ręką, ale w tym przepisie soczystość pomidorków z powodzeniem zastępują czereśnie. Kwestia ogórka i ostrości ze strony czosnku pozostaje do indywidualnego rozstrzygnięcia 😉


Więcej przepisów znajdziesz w magazynie V mag


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *