Potrawka z liśćmi rzodkwi oraz sparzoną botwinką w bulionie

gotowanie zero waste

Składniki (na 2 porcje):

Potrawka:

  • 200 g ugotowanego ulubionego ryżu lub wybranej kaszy
  • 1 cebula
  • liście z pęczka rzodkiewek
  • 2 rzodkiewki
  • 100 g groszku z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zalewa z bulionu i botwiny:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 12 – 15 liści botwiny
  • sezam do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Umyj rzodkiewkę, liście rzodkwi oraz botwinę. Osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym.
  2. Groszek z puszki przepłucz na sitku.
  3. Cebulę i rzodkiewkę pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Liście rzodkiewki pokrój w bardzo drobne kawałeczki.
  5. Botwinkę potnij w paski o szerokości maksymalnie 1 cm.
  6. Rozgrzej 2 – 3 łyżki oleju na patelni. Zeszklij cebulę na złoto. Dodaj do niej rzodkiewkę i smaż przez 2 – 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Kolejno dołóż liście rzodkiewki. Mieszając intensywnie przez minutę lub dwie zredukuj je aż będą wyraźnie miękkie (podobnie zachowują się jak szpinak na patelni – robią się wiotkie). Dodaj groszek. Smaż przez kolejną minutę.
  7. Po tym czasie zmniejsz moc palnika i dodaj przyprawy oraz ryż. Wymieszaj wszystko dokładnie ze sobą i duś przez 5 minut na małej mocy tak, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  8. W tym czasie podgrzej bulion. Gdy zacznie bulgotać wyłącz palnik, dodaj pocięte liście botwiny i posyp sezamem.
  9. Ciepłą potrawkę podawaj oprószoną szczypiorkiem i podlaną bulionem z botwinką lub potraktuj te dwa dania osobno i podaj w oddzielnych miseczkach tworząc mini obiad w stylu azjatyckim.

/Grzegorz Kędra, autor przepisów w „V mag”


Więcej o życiu zero waste dowiesz się z naszego podręcznika „Niezbędnik zero waste”

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *