fbpx
wegańskie czekoladowe babeczki

Potrójnie czekoladowe cupcakes

Przepis pierwotnie opublikowany został w 31. numerze V mag 1.10.2019

Składniki:

  • 80 g mąki orkiszowej
  • 40 g mąki z migdałów
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 80 g startej cukinii
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 30 ml wody gazowanej
  • 40 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g upieczonego słodkiego ziemniaka
  • 30 ml mleka kokosowego (część stała)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Aby przygotować babeczki, połącz suche składniki w misce. Zetrzyj cukinię na małych oczkach i dodaj do miski. Czekoladę pokrój na kawałki, odstaw. Do miski dodaj mleko i wodę gazowaną. Wymieszaj do połączenia składników, następnie dodaj kawałki czekolady. Wymieszaj ponownie.
  3. Nałóż ciasto do ¾ wysokości silikonowych foremek. Piecz do suchego patyczka ok. 25 min.
  4. Kiedy babeczki będą się studzić, przygotuj krem. Zmiksuj słodkiego ziemniaka z pozostałymi składnikami. Włóż do lodówki, aby krem stężał. 
  5. Udekoruj wystudzone babeczki kremem. Możesz oprószyć krem kawałkami czekolady lub ziarnami kakao.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!