fbpx

Prosta panzanella z ziemi włoskiej do polskiej

W letnie, niespieszne popołudnia i wieczory nie mamy ani sił, ani ochoty na długie stanie nad kuchenką. Włoska panzanella to sałatka, której istotą są grzanki z czerstwego chleba oraz to, co znajdzie się w każdym domu: cebula, pomidory i oliwki. Ta toskańska sałatka, nazywana sałatką biednych ludzi, zdobyła stoły całego świata. Ale w końcu – czy może być coś lepszego niż tak prosta potrawa?

Składniki na prostą panzanellę: 

na 1 talerz 

  • ok. 500 g dojrzałych pomidorów (duże, małe, mniejsze, różne rodzaje, etc.)
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek 
  • kilka kromek czerstwego pieczywa
  • 2 morele (opcjonalnie)
  • 1 mały zielony ogórek 
  • 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypior lub inna zielenina

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • sól gruboziarnista
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj grzanki. Pieczywo pokrój na kawałki, upraż na suchej patelni. Kiedy grzanki będą już lekko złote, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Pomidory pokrój na kawałki, podobnie ogórek. 
  3. Morele pokrój w drobną kosteczkę, a cebulę w piórka. 
  4. Posiekaj szczypior. 
  5. Następnie przygotuj dressing: połącz oliwę z octem balsamicznym, dodaj pieprz.
  6. W głębokim talerzu układaj warstwami: grzanki, pomidory, ogórki, cebulę, oliwki, morele oraz zieleninę. 
  7. Przyciśnij nieco sałatkę od góry. Na koniec wierzch obficie posyp gruboziarnistą solą. 
  8. Przed podaniem polej panzanellę oliwą z balsamico. Możesz wymieszać całość. 

Wszystko o dobrej i prostej panzanelli:

  • Panzanella w oryginale ma pomidory, czerwoną cebulę, oliwki oraz pieczywo. To danie jedli prości i biedni mieszkańcy Toskanii z tego, co mieli pod ręką, ale my możemy zrobić to samo!
  • Lato to dobry czas na jedzenie jak największej ilości świeżych warzyw, nie obawiajcie się eksperymentować z różnymi kompozycjami panzanelli! Dołączmy ogórka, paprykę, fasolkę szparagową albo ziemniaki, które zostały z obiadu – idea jest taka, by zjeść to, co ma się akurat pod ręką.
  • Ta sałatka to idealny sposób na letnie niemarnowanie pieczywa. Zimą z czerstwych kromek chętniej zrobimy smażone tosty francuskie, a latem – jak znalazł!
  • Jeśli chcecie zabrać naszą prostą panzanellę do pracy, możecie pominąć czosnek. Dobrze sprawdzi się też dodatek poczciwego polskiego koperku czy pietruszki.
  • Klasyczny przepis podaje, by rękoma wymieszać składniki, przyciskając je do siebie – tak by pomidory szybciej puściły sok. Jeśli chcecie zrobić panzanellę tuż przed podaniem, możecie tak zrobić. Jeśli robicie ją wcześniej – polecam to finezyjne ułożenie, które opisałam powyżej. Prosta panzanella z ziemi włoskiej do polskiej!

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!