fbpx

Przepis na chleb z okazji Dnia Piekarza

4 maja przypada Dzień Piekarza i z tej okazji mam dla was bardzo prosty przepis na chleb na drożdżach. Chleb robi się błyskawicznie, a jego składniki można wymieniać, co sprawia, że nigdy się nie nudzi. Dzięki temu, że przepis jest elastyczny, smak chleba za każdym razem jest inny i można dostosować go do naszych kulinarnych preferencji.

Składniki:

Składniki suche:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g ziaren (np. ziarna słonecznika, dyni, sezamu, siemię lniane) + do posypania na wierzch
  • 1,5 łyżeczki soli
  • dodatek ekstra: żurawina, suszona śliwka, suszone pomidory lub to, co podpowiada ci wyobraźnia

Składniki mokre:

  • 500 ml ciepłej wody
  • 42 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek octu balsamicznego

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do wysmarowania keksówki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. W misce lub w miarce kuchennej rozpuść drożdże w ciepłej (a nie gorącej!) wodzie. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj ocet balsamiczny i wymieszaj.
  3. W osobnej misce wymieszaj suche składniki. Mąki ma być w sumie 500 g, ale proporcje poszczególnych jej rodzajów możesz ustalić według własnego uznania. Możesz dodać również inny rodzaj mąki niż zaproponowany w przepisie – chleb wychodzi także z domieszką mąki żytniej lub tylko na jednym rodzaju mąki.
  4. Dodaj ziarna według własnego uznania. W sumie ma być ich 150 g, ale proporcje możesz dobrać samodzielnie. Wymieszaj wszystkie ziarna, na które masz ochotę, albo wsyp tylko jeden ich rodzaj i upiecz tym samym np. chleb słonecznikowy lub z ziarnami dyni.
  5. Wlej składniki mokre do suchych i mieszaj za pomocą miksera. Ja używam końcówki do ciasta drożdżowego (hak do wyrabiania), ale możesz użyć tej najbardziej typowej.
  6. Teraz jest czas na dodatki ekstra! Jeżeli masz ochotę, to dodaj do ciasta garść żurawiny albo kilka suszonych śliwek czy pomidorów i wymieszaj całość łyżką.
  7. Prawie gotowe! Teraz przełóż ciasto do keksówki cienko wysmarowanej olejem rzepakowym i posyp po wierzchu wybranymi ziarnami.
  8. Wstaw chleb na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia.
  9. Smacznego!

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!