fbpx

Puszyste serniczki na zimno z letnimi owocami

Czy puszyste serniczki z letnimi owocami to dobry pomysł na sierpniowy deser? Są desery, których urok nigdy nie przemija. Desery, które mają swoich wiernych fanów. Jednym z nich jest sernik: klasyczny, pieczony, na kruchym spodzie lub zupełnie bez niczego. Trwają spory, czy rodzynki są do niego dobrym dodatkiem. A może lepiej zastąpić je skórką z pomarańczy? 

Wegańska sztuka kulinarna doskonale radzi sobie z sernikami. Mamy serniki jaglane, serniki z nerkowców i serniki z tofu. Ale czy w środku pięknego, słonecznego lata ktoś z nas ma czas i ochotę włączać piekarnik? Czy nie lepiej wybrać się na rower albo poleniuchować nad rzeką? Dlatego lato to zdecydowanie czas wegańskich serników na zimno. 

Tu znowu otwiera się morze możliwości: serniki na biszkoptach, z galaretką, owocami albo słonym karmelem. I jeszcze konsystencja… Są tacy, dla których jedyny słuszny sernik to solidny kawałek ciężkiego ciasta, sycący i zaspokajający największy cukrowy głód. Dla innych z kolei sernik powinien być delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach i znikający z talerza w okamgnieniu. 

Jaki jest mój ulubiony sernik? Chyba każdy! Ale latem najczęściej wybieram puszyste serniczki z nerkowców ze świeżymi owocami. Wystarczy odpowiednio długo moczyć nerkowce w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować je na delikatny nerkowcowy krem. Doprawić do smaku, dosłodzić wedle uznania i potem już tylko połączyć z ubitą aquafabą. To właśnie ona sprawia, że sernik z nerkowców z tego przepisu jest tak delikatny. Malutkie pęcherzyki powietrza, które tak czarują podniebienie, każą nam sięgać po kolejny kęs. Jeszcze tylko garść sezonowych owoców, listki mięty i najtrudniejsze: kilka godzin schładzania w lodówce, żeby sernik odpowiednio stężał. Naprawdę warto wykazać się cierpliwością. Serniczki najpiękniej prezentują się podane w osobnych szklankach lub słoiczkach: osobna porcja dla każdego do niespiesznego delektowania się. Idealny plan na popołudnie.

Składniki:

na 3 porcje

  • 200 g nerkowców
  • 2 cytryny
  • garść malin
  • garść borówek
  • kilka listków mięty
  • 5 łyżek syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
  • 10 łyżek aquafaby
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Nerkowce zalej letnią wodą. Dodaj sok z jednej cytryny i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Najlepiej namoczyć nerkowce wieczorem, włożyć na noc do lodówki i blendować je kolejnego dnia.
  2. Namoczone nerkowce wyjmij z zalewy i przełóż do naczynia blendera. Dodaj 5 łyżek zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli i syrop z agawy lub inną substancję słodzącą. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać więcej. Dokładnie zblenduj masę. W razie konieczności dodaj jeszcze odrobinę wody z moczenia nerkowców. Przełóż masę do miski.
  3. Aquafabę dokładnie ubij na lśniącą pianę.
  4. Ubitą aquafabę dodawaj partiami do masy z nerkowców, delikatnie mieszając. Staraj się, aby piana jak najmniej opadła.
  5. Masę przełóż do szklanek lub miseczek. Schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Schłodzone serniczki udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Puszyste serniczki z letnimi owocami podawaj od razu.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!