fbpx
risotto z dynią

Risotto z dynią i fasolką szparagową

Nie lubię marnować. Niczego: czasu, jedzenia, życia… dlatego każdy kawałek dyni może nadać się na inną potrawę. Mnie dyna nigdy się nie nudzi, a risotto – jest pyszne i doskonale radzi sobie w lunchboxie! Najważniejsza informacja o tej potrawie: jak każda jednogarnkowa przygoda jest szybka i prosta do zrobienia. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • ok. 500 g dyni
  • szklanka mrożonej fasolki szparagowej
  • pół cebuli
  • 2-3 suszone pomidory
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 200 g ryżu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli lub inne przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw, żeby zmiękły.
  2. Cebulę posiekaj i wrzuć na olej. Po chwili dodaj dynię i obsmażaj. Po 3-4 minutach dodaj również fasolkę. Podsmażaj dokładnie mieszając.
  3. Kiedy po warzywach widać będzie, że robią się miękkie i rumiane wsyp na patelnię ryż. Dokładnie mieszaj wszystko, żeby ryż delikatnie się podsmażał, ale się nie przypalił. Kiedy zacznie przyjemnie pachnieć wlej na patelnię kilka łyżek bulionu.
  4. Zmniejsz ogień pod patelnią. Dolewaj po kilka łyżek bulionu i mieszaj co pewien czas, by potrawa się nie przypaliła. Pod koniec gotowania wrzuć posiekane pomidory oraz grzyby.
  5. Dopraw sosem sojowym oraz płatkami drożdżowymi na koniec.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!