„Roślinny lunchbox dla każdego” Eryka Wałkowicza – recenzja

,,Roślinny lunchbox dla każdego” to bardzo wyjątkowa wegańska książka kucharska. Jest stworzona przez dietetyka przez co skupia się nie tylko na walorach smakowych, ale też na wartościach odżywczych każdej potrawy.

To już druga książka z przepisami Eryka Wałkowicza, autora bloga erVegan.com. Tak jak w pierwszej książce, ,,Kuchnia roślinna dla każdego”, tak i w tej Eryk przedstawia przepisy na różne rodzaje dań – przekąski, dania główne, napoje, czy desery. W ,,Roślinnym lunchboxie…” skupia się jednak na takich potrawach, które łatwo spakować do pudełka, czy słoika i wziąć ze sobą na wynos.

Część pierwsza ,,Roślinnego lunchboxa…” to wstęp do prawidłowego balansowania posiłków oraz ich odpowiedniego przygotowywania i pakowania. To bardzo wartościowy element książki, zwłaszcza dla początkujących wegan, czy osób, które chciałyby ulepszyć jakość swojej diety. Przepisy są podzielone według rodzaju posiłku. Wszystkie są proste w przygotowaniu, a składniki – nieskomplikowane i w większości ogólnodostępne. Każdy przepis jest zilustrowany kolorowymi i bardzo apetycznymi zdjęciami zrobionymi przez autora. Dodatkowo do każdej potrawy dołączana jest tabelka wartości odżywczych.

,,Roślinny lunchbox dla każdego” to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto spędza całe dnie poza domem, czy to w szkole, czy w pracy, ale jednocześnie chce odżywiać się zdrowo. Autor w prosty sposób udowadnia, że można przygotowywać wszystkie posiłki w domu, bez zbędnych wydatków, nie spędzając wielu godzin w kuchni.

Nasi ulubieńcy? Warzywne kąski z sosem tatarskim na bazie białej fasoli, marchewkowe nuggetsy z kaszy jaglanej i brownie z kubka.

,,Roślinny lunchbox dla każdego” – Eryk Wałkowicz – wydawnictwo Znak

roślinny lunchbox dla każdego ervegan

/Łucja Wierzchowska

Więcej recenzji i zapowiedzi książkowych znajdziecie w magazynie V mag!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *