fbpx

Rozgrzewające kitchari

Anna Tywonek @OnePolishVegan

Jeśli szukasz przepisu na prosty wegański obiad, to rozgrzewające kitchari sprawdzi się idealnie. To danie tworzą przede wszystkim aromatyczne przyprawy, takie jak kurkuma, imbir, czy kminek. Jeśli nie masz w domu wszystkich składników, nie przejmuj się i eksperymentuj! W tym przepisie na kitchari możesz zastąpić m.in. ryż basmati innym ryżem lub kaszą, a fasolę mung dowolnym strączkiem, by przygotować tani wegański obiad. 

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 200 g fasoli mung
  • 100 g ryżu basmati
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Przyprawy:
  • 2 łyżki kurkumy
  • łyżka imbiru
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • łyżka nasion kolendry
  • łyżka kminku
  • łyżka kozieradki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Podsmaż je przez minutę.
  2. Dodaj soczewicę, fasolę oraz ryż i dolej litr bulionu.
  3. Gotuj danie 30-40 minut, mieszając i dolewając co jakiś czas resztę bulionu.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!