fbpx

Rozpustna gorąca czekolada

7 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Takie święto wypada godnie uczcić. Tego dnia nie należy liczyć kalorii, nie wypada też ograniczać się do wersji light. Po prostu trzeba zjeść uczciwą porcję czekolady. Warto pamiętać, że czekolada to doskonałe źródło magnezu, a po jej spożyciu gwałtownie wzrasta poziom hormonów szczęścia. A jeżeli jeszcze dołożymy dużą porcję owoców, to właściwie nie ma już mowy o jakichkolwiek wyrzutach sumienia. Cieszmy się tym dniem, bo jest tylko raz do roku. Taka Gwiazdka w środku lata.

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • szczypta soli
  • garść borówek
  • garść truskawek
  • 1 banan
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlej do garnka. Dodaj połamaną czekoladę, szczyptę soli i skórkę startą z pomarańczy. Powoli podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia czekolady.
  2. Pozostałą po otarciu skórki pomarańczę wyfiletuj (ostrym nożem powycinaj kawałki pomarańczy spomiędzy białych błonek). Truskawki i banana pokrój w plastry.
  3. Przygotuj 3 kieliszki. Do każdego włóż porcję owoców. Zalej gorącą czekoladą i udekoruj posiekaną miętą. Zjadaj z rozkoszą, delektuj się chwilą!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!