Kolorowa sałatka makaronowa

I oto nadchodzi ten czas – robi się ciepło! Ta sałatka kojarzy mi się wyłącznie z latem, ciepłem i pełnym słońcem. Jest idealna na zimno, a kiedy połączycie ją z tofu albo ze świeżym pieczywem – lunch jak się patrzy. Masz kwadrans? Co ja gadam – za 10 minut będzie gotowa, bo najdłuższa czynność tutaj to gotowanie makaronu! Do dzieła!

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 250 g brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 8-10 łyżek kukurydzy (konserwowej lub gotowanej w sezonie)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka łyżek dobrej jakości oliwy extra virgin
  • ulubiony makaron świderki – np. pełnoziarnisty, białkowy, z czerwonej soczewicy itp.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z łyżką oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelej zimną wodą.
  2. Brokuła podziel na małe różyczki, wrzuć do wrzątku i krótko (3-4 minuty) obgotuj.
  3. Paprykę pokrój w kostkę.
  4. Wszystkie składniki połącz doprawiając sałatkę oregano oraz oliwą.
  5. Podawaj na zimno.

Więcej przepisów znajdziesz w najnowszym numerze V mag #miłość


Autorka: Elżbieta Dudek
Chociaż mieszka w dużym mieście, jej serce pochodzi ze wsi, w której się wychowała. Kocha jeść i spać. Jej pasją jest gotowanie i karmienie innych. Kuchnię roślinną przedkłada nad każdą inną z powodu jej bogactwa smaku i różnorodności. Kiedyś założy swojego bloga kulinarnego. Nie lubi się nudzić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *