fbpx

Sałatka z roszponki na wspomnienie lata

Prawdą jest, że możemy jeść niemalże wszystkie warzywa i owoce przez cały rok. Jednak kiedy nadchodzi zima i mamy ochotę na ciepłe, smażone, comford food, warto nie od razu rozstawać się ze świeżymi propozycjami. Świeże i pieczone też dobrze smakuje razem!

Składniki (na 2 porcje):

  • garść roszponki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 gruszki (najlepiej niezbyt miękkie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki wegańskiego parmezanu lub 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wyszoruj porządnie ziemniaki, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Gruszki umyj, usuń gniazda i pokrój w dużą kostkę.
  3. Warzywa wsyp do miski, natrzyj dokładnie olejem, wysyp na blachę, wstaw do piekarnika i piecz do miękkości. Pod koniec pieczenia posyp suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
  4. W czasie kiedy gruszki i ziemniak się pieką, przygotuj roszponkę na talerzu.
  5. Na roszponkę wykładaj ciepłe gruszki i ziemniaki posypując do smaku parmezanem, płatkami drożdżowymi lub inną ulubioną posypką.

Ta sałatka nadaje się idealnie naszybką kolację, ale świetnie smakuje też z dobrym pieczywem w lunchboxie, kiedy już wystygnie. W takiej kompozycji z ziemniakami możesz także wykorzystać inne pieczone słodkie dodatki: buraki, dynię albo seler.

Nasza misja

V mag to wartościowe treści o diecie roślinnej, zero waste i szeroko pojętym świadomym życiu. Rozmawiamy z inspirującymi osobami i dzielimy swoimi przemyśleniami. Chcemy przekonać Cię, że da się znaleźć złoty środek między codzienną gonitwą a życiem zgodnym z naturą. Poszukajmy go razem!